Sostenibilitat
Sostenibilitat
Plans de protecció y emergències
Plans de protecció y emergències
PLA D’AUTOPROTECCIÓ DEL PORT DE CASTELLÓ
Tant la Presidència i la Direcció General com els comandaments de l’Autoritat Portuària de Castelló assumeixen el compromís de protegir la salut i la vida humana, així com les instal·lacions i el medi ambient.
El Pla d’Emergència Interior (PEI) o Pla d’Autoprotecció del Port de Castelló, desenvolupa l’organització i els mitjans necessaris, per lluitar contra els esdeveniments que puguen suposar una situació de risc sobre la vida, el medi ambient i/o la propietat.
En el Pla d’Emergència Interior es desenvolupa la coordinació amb els Plans d’Emergència de les diferents concessions del Port, en les quals s’estableixen les corresponents mesures d’autoprotecció. Posteriorment, d’acord amb l’Article 124 del RD 145/1989, el Pla d’Emergència Interior de Castelló s’integrarà en el Pla d’Emergència Exterior en zones portuàries. La integració dels dos plans es durà a terme mitjançant un document comú, en el qual s’establiran els procediments d’enllaç i informació entre els dos, i les corresponents accions conjuntes.
Els objectius del Pla d’Emergència Interior del Port són:
En relació a les possibles emergències a la Zona de Servei dependent de la APCS, el Pla d’Emergència Interior del Port de Castelló defineix l’estructura organitzativa, les responsabilitats, les comunicacions, i els recursos propis i aliens a mobilitzar en el control i el combat del conjunt d’incidents que poden esdevenir en aquestes instal·lacions, de manera que s’aconseguisca d’una manera eficaç:
El grau de compliment del Pla s’avaluarà mitjançant els corresponents exercicis i simulacres, que garantisquen el manteniment de l’operativitat del Pla.
Descargar el Manual operativo del Plan de Autoprotección del Puerto de Castellón
PLA D’AUTOPROTECCIÓ DE CONCESIONS
El R.D. 393/2007, que aprova la Norma bàsica d’autoprotecció dels centres, establiments, i dependències dedicats a activitats que puguen donar origen a situacions d’emergència, estableix les següents obligacions dels titulars de les activitats:
De la implantació s’emetrà una certificació en la forma i contingut que establisquen els òrgans competents de les administracions públiques.
COORDINACIÓ ENTRE PLANS D’EMERGÈNCIA
Totes les concessions i autoritzacions en la zona de servei del port, han de tenir els seus plans d’actuació i coordinar-se amb aquest Pla d’Emergència Interior.
Qualsevol incident que faça activar el Pla d’Emergència de totes les concessions i autoritzacions situades dins de la zona de servei del port, ha de ser comunicat al Centre de Control d’Emergències d’aquesta Autoritat Portuària, telèfon 964 737 202.
Coordinació amb les concessions
La APCS adopta les següents mesures de prevenció i control d’accidents a les concessions:
Coordinació entre l’Autoritat Portuària i la Capitania Marítima
D’acord amb el que estableix l’Article 128 del R.D. 145/1989, quan un vaixell es trobe implicat en l’emergència o en risc per la mateixa, el comandament únic de les operacions que es realitzen a l’interior de la zona portuària serà exercit pel Capità Marítim del port.
En base a això, el Pla d’Emergència Interior considera els següents aspectes:
Integració i coordinació amb els plans d’emergència de protecció civil a nivell local i autonòmic (Plans Territorials, Plans Especials i Pla d’Emergència Exterior).
Centre Integrat de Coordinació de Serveis (C.I.C.S.)
Aquest centre es troba ubicat el Centre de Control d’Emergències C.C.E. del port. L’estructura organitzativa del C.C.E. s’articula a través del Centre de Coordinació de Serveis on, en una sola estructura, s’engloben les persones que participen en els diversos grups. Les ordres de la Direcció de l’Emergència són executades pels diversos grups d’actuació. Des d’aquest centre es coordina i dirigeix la lluita contra l’emergència, i en ell se situen la Direcció de l’Emergència, el Comitè Assessor, el Gabinet de Premsa i els Caps de Grup.
És el centre que s’activa el Pla d’Avisos al cas d’emergència a la zona de servei portuari i avalua la mateixa, aquest centre depèn de l’Autoritat Portuària de Castelló i de la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR), segons Conveni de col·laboració entre ambes.
Entre les funcions del C.I.C.S., cal destacar: