Port-ciutat

Història del port

Història del port

Durant les últimes dècades s’ha produït una profunda transformació en les relacions que tradicionalment mantenien els ports amb el seu entorn urbà. La creixent activitat comercial, industrial i logística, el canvi d’actitud dels ciutadans, que cada vegada valoren més la qualitat ambiental i, finalment, els canvis legislatius promoguts per les institucions públiques, van dur a molts ports europeus a replantejar la seua convivència amb les ciutats on s’emplacen.

imagen en la historia del puerto

El Port de Castelló es va sumar a aquesta nova tendència a mitjan els anys 90, retirant el mur que històricament separava el port de la ciutat, que fins aleshores havien viscut d’esquena, i reconvertint les seues instal·lacions més properes al nucli urbà del Grau en una zona lúdica i recreativa a la disposició dels ciutadans. Una nova balconada al mar per a veïns i visitants que, amb el temps i la proliferació de l’oferta d’oci, s’ha convertit en un dels principals atractius turístics de Castelló.

Una iniciativa que va promoure per iniciativa pròpia PortCastelló, a diferència d’altres experiències en ports espanyols, en les quals les actuacions urbanístiques en la façana litoral van ser impulsades conjuntament per diverses institucions.

La Plaza del Mar en el Puerto de Castellón

La Plaça del Mar, situada entre el Moll de Costa, el Club Nàutic de Castelló i la llotja pesquera, va ser inaugurada en l’estiu de 1995 per a convertir-se en el punt de partida d’un procés que transformaria per a sempre la dàrsena interior del port. Amb una superfície de 15.000 metres quadrats, acull una dotzena de locals dedicats a activitats lúdiques i de restauració, una sala d’exposicions en l’Edifici Moruno, una torre-mirador i una zona de passeig amb un menut llac i una font.

El conjunt es va completar amb un espai enjardinat i 150 places d’aparcament en la part sud. La Plaça del Mar, que des del principi va acollir diferents activitats culturals i festives, ha suposat una autèntica revitalització de l’àrea portuària i va permetre als ciutadans contar amb un nou espai d’oci obert al mar.

El muelle de Costa dentro del puerto

Amb el canvi de segle i en tres diferents fases, el següent i definitiu pas per a obrir el Port de Castelló a la ciutat va ser la transformació del Moll de Costa en una zona d’oci amb tot tipus de serveis, que va arribar en paral·lel a la renovació i ampliació del Club Nàutic de Castelló i l’obertura de Marina PortCastelló.

Primer va ser la construcció d’un ampli parc a l’aire lliure, amb un templet per a acollir actuacions a l’aire lliure, parc infantil i un joc de l’oca a escala humana sobre paviment de gres porcellànic. Tot això envoltat de jardins, fonts i escultures, algunes d’elles ja populars entre els veïns, com ara la Font del Peix.

Després va arribar la construcció del complex d’oci Puerto Azahar, que inclou una completa oferta de restauració, pubs, tendes, parc infantil i un pàrquing subterrani amb 600 places.

Finalment, en 2008 les antigues drassanes del port van acollir, conservant la seua estructura externa, l’obertura de Gran Casino Castellón, amb sales de joc, dos restaurants, un auditori per a concerts, banquets i actes socials, així com una àmplia terrassa enfront del mar.

-instalación de un Centro deportivo en el puerto

L’última gran transformació que ha experimentat la zona pública del port ha estat l’obertura en 2009 de Impala SportClub, la major instal·lació d’esports de raqueta de Castelló, amb 24 pistes de pàdel, 8 de tennis i dos de mini-tennis, un gimnàs amb activitats dirigides (bodypump, bodycombat, pilates, spinning, indoorwalking), així com cafeteria i local de copes, situat en els terrenys de l’antiga residència del Carmen.

 

Un club esportiu que s’ha completat amb un nou edifici que allotja una nova zona amb piscina, SPA, gimnàs, restaurants i locals comercials, i que ha significat l’obertura del Port de Castelló per la seua façana nord, donant continuïtat a la platja i jardins del parc del Pinar i al Planetari.