Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló participa en un projecte per al control del soroll i contaminació atmosfèrica a l’entorn portuari

8 January 2024

08-01-2024.

L’Autoritat Portuària de Castelló participa com a ens facilitador en el projecte CRYSTAL-LUNG “Barrera basada en estructures cristal·lines per al control de soroll i contaminació atmosfèrica” concedit a BECSA en la convocatòria PORTS 4.0, en la seua modalitat pre-comercial. Cal recordar que PORTS 4.0 és la iniciativa de l’Organisme Públic Ports de l’Estat que té com a objectiu incentivar la creació o consolidació d’un teixit d’empreses emergents, spin-off o noves línies de negoci en l’àmbit tecnològic

Crystal-Lung és un projecte innovador basat en el desenvolupament d’un dispositiu que permet reduir el soroll i les partícules respirables. Aquest dispositiu es desenvoluparà basant-se en la tecnologia denominada “cristalls de so” -barreres formades amb uns elements discontinus anomenats dispersors- que combinada amb un sistema de difusió d’aigua formarà una barrera acústica permeable amb capacitat d’absorció de partícules de grandària respirable, és a dir, PM10, PM2,5 i Black Carbon.

Aquesta solució, amb un baix impacte paisatgístic, generarà grans beneficis per a la salut dels residents de l’entorn pròxim a les àrees portuàries i el medi ambient, a l’ésser un mecanisme d’alleujament i reducció de dues de les fonts de contaminació més rellevants de l’entorn portuari, el soroll i la contaminació pulverulenta.

La barrera d’aquesta prova de concepte tindrà unes dimensions de 50ml i 4m d’alt, i quedarà implantada per un període de 6 mesos, en una zona d’especial interés per al mesurament i captació d’aquests contaminants. Una vegada implantat el prototip en les ubicacions reals, BECSA desenvoluparà un programa de mesures que verifique la capacitat del sistema en el control del soroll i en la captura de partícules fines i ultrafinas respirables, és a dir, partícules PM10, PM2,5 i PM1.

Aquest dispositiu té avantatges molt variats, entre les quals destaca la seua permeabilitat, permetent el pas de l’aire i la disminució de l’impacte visual, ja que gràcies a la seua geometria característica permet també el pas de la llum.

El caràcter innovador del projecte es basa en l’aprofitament de la propietat de permeabilitat a l’aire que presenten aquest tipus de pantalles per a crear un nou dispositiu integrat amb la doble funcionalitat de reduir contaminació acústica i atmosfèrica.

El projecte CRYSTAL-LUNG es desenvoluparà en 3 anys i compta amb un pressupost de 886.648,13€.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha posat en valor el potencial tecnològic de les empreses de Castelló. A més, ha destacat la importància que les autoritats portuàries “ens involucrem amb la iniciativa privada i treballem de la mà per a incrementar la competitivitat dels ports amb noves tecnologies i solucions que ens facen més operatius i eficients”. “Una de les nostres missions és ajudar al nostre teixit productiu com a generadors de la marca Castelló”.

Vull rebre les notes de premsa