Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló es convertirà en hub d’energia eòlica marina flotant al Mediterrani

10 February 2024

PortCastelló aposta per convertir-se en hub d’energia eòlica marina flotant el que permetrà diversificar els seus trànsits i donar major sostenibilitat al port. Compte per a això amb l’experiència en la importació i exportació de material eòlic terrestre i marí (offshore) desenvolupada durant els últims anys i amb la possibilitat d’habilitar espai per a albergar aquest material.

En aquesta línia, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha destacat que “el port de Castelló és el port de l’arc mediterrani amb major superfície disponible per a la instal·lació de noves empreses”.

Rubén Ibáñez ha assenyalat a més que l’aposta pel sector eòlic marí “aportarà tràfic d’importació i d’exportació”, atès que cal importar les peces necessàries per al seu acoblament per al seu posterior enviament als països de destinació.

D’aquesta manera PortCastelló s’alinea amb l’estratègia de la Unió Europea que ha establert l’objectiu de produir almenys el 45% de la seva energia a partir de fonts renovables per a l’any 2030. L’energia eòlica marina exercirà un paper important en la consecució d’aquest objectiu, com es recull en l’Estratègia de la Unió per a l’energia renovable marina aprovada pel parlament europeu que persegueix dos objectius: descarbonizar la producció elèctrica i reduir la dependència del continent als hidrocarburs russos. En el curt termini Europa ha establert com a objectiu tenir almenys 111 GW de capacitat instal·lada d’energia eòlica marina per a l’any 2030, la qual cosa suposa més d’un 100% d’increment sobre l’objectiu inicial.

En aquest sentit, diversos països del nord d’Europa han anunciat que multiplicaran per deu la seva capacitat de producció eòlica d’aquí a 2050, això, juntament amb els projectes en construcció en països com el Japó, Taiwan, França o Noruega, evidencien la gran expansió que tindrà la indústria eòlica offshore. Espanya coincideix amb aquesta estratègia com es recull en el full de ruta eòlic marí i energies de la mar a Espanya.

Perquè aquesta expansió del mercat d’energia eòlica marina sigui possible els ports jugaran un paper primordial atès que la gran longitud de les aspes d’aquests molins offshore (que ara superen els 200 metres de diàmetre i es preveu que continuï augmentant la seva dimensió) dificulta el transport terrestre. Per això PortCastelló es vol posicionar en aquest mercat emergent i per a aconseguir-lo preveu completar la superfície de la dàrsena prevista en el pla director del port, la qual cosa permetrà disposar de més de 450.000 m² per a albergar aquests nous trànsits. En aquest sentit, en els pròxims dies s’adjudicaran les obres del bri de tancament que permetrà emplenar aquesta superfície.

Mostra de l’interès de l’Autoritat Portuària per aquesta mena de trànsit és la participació de PortCastelló en Wind Europe 2024 a l’abril. Una fira que se celebra a Bilbao i que rebrà a més de 15.000 visitants professionals i més de 500 expositors de diversos perfils: promotors i operadors de parcs eòlics, fabricadors d’aerogeneradors, fonamentacions, torres i altres equipaments, així com drassanes i ports marítims.

L’objectiu és “establir i enfortir les relacions comercials i de networking amb professionals clau de la indústria eòlica per a augmentar la visibilitat de PortCastelló i posicionar-lo com un futur hub d’energia eòlica offshore al Mediterrani”, ha dit Rubén Ibáñez.

Vull rebre les notes de premsa