Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
04-10-2023. El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, proposa al port de Castelló per a liderar un manifest a favor de la reforma de la normativa del sistema MTS en el transport europeu, que entra en vigor l’1 de gener de 2024 i implica que tots els vaixells que escalen a la UE hagin de pagar per drets d’emissió.
“Avui un vaixell que surt de Shanghái i va a Tanger Med, en el nord de Africa, té un cost zero d’emissions, però aquest mateix vaixell pagaria un 50% per emissions si atraca a València o Castelló” ha explicat Rubén Ibáñez. “Europa ha volgut donar un plus de regulació i està bé, però no podem és desconèixer la globalitat del món i restar competitivitat en un moment en el qual Europa està passant una situació delicada”, ha explicat.
“Vull manar la meva solidaritat a tots els ports que han presentat al·legacions a aquesta norma, i a les quals se suma l’Autoritat Portuària de Castelló”, ha indicat Rubén Ibáñez en el transcurs de la inauguració de la I Jornada d’Economia i Sostenibilitat sobre Descarbonització dels Ports i el sector logístic”. Ha recordat que aquesta norma perjudica especialment els ports amb un alt índex de trànsit de transbord, atès que aquests trànsits poden traslladar-se i operar-se en qualsevol terminal.
“Europa s’ha posat una soga al coll i en el cas que no hi hagi una modificació de la normativa, es restarà competitivitat als països europeus i provocarà a curt termini una fugida d’escales de vaixells”, ha dit Ibáñez. “Aquesta normativa atenta a la competitivitat i llibertat de competència internacional i genera paradisos mediambientals”.
El president de l’Autoritat Portuària ha afegit que a més el sector marítim “està ancorat al preu del mercat del carboni, que és volàtil i especulatiu, i per tant, des del punt de vista comercial i mercantilista, està subjecte a un preu incert i canviant”
Rubén Ibáñez ha afirmat que “la sostenibilitat no és una opció, és una obligació, i no ser sostenible té un cost molt alt”. Ha explicat que el port de Castelló “està compromès amb la sostenibilitat ambiental, tant des del punt de vista de la tracció perquè la dàrsena sud és un pol d’atracció d’empreses d’hidrogen i amoníac verds, i perquè estem immersos en un canvi substancial de reducció d’emissions en apostar pel transport de mercaderies per tren gràcies als accessos ferroviaris”.
Les jornades de descarbonització impulsades per la Fundació PortCastelló han congregat al llarg del matí en el port de Castelló a un total de 18 experts en matèria de sostenibilitat i representants de totes les baules de la cadena logística, com a transportistes, ports, operadors logístics i carregadors.
S’ha debatut sobre el foment de l’ús de les energies renovables en l’entorn marítim i portuari i la reducció de les emissions relacionades amb l’activitat portuària mitjançant combustibles alternatius, baixos o lliures d’emissions contaminants.