Comunicació

Notes de prensa

Rubén Ibáñez jura el seu càrrec en un multitudinari acte institucional

18 October 2023

 

18-10-2023. Reproduïm el discurs íntegre del president de la Autoriad Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez:

BON DIA A TOTS… Evocant el Pregó de les nostres festes fundacionals, podríem dir allò de “ja el dia és arribat”

Permetin-me que no oculti la meva enorme emoció i alegria en veure està sala repleta, i em mostri aclaparat per la presència massiva de tots vostès a aquest acte.

Avui, és un dia especial per a mi, i tenint al meu pare com a testimoni excepcional, m’agradaria iniciar la meva intervenció amb una màxima seva: “en la vida cal ser agraïts”

I per això iniciaré la meva intervenció donant les gràcies.

GRÀCIES AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT, A Tl CARLOS, per la confiança a l’hora de subscriure el meu nomenament. He tingut el privilegi de poder treballar amb tu un temps, i se de l’interès que tens per millorar la vida i la situació de la província de Castelló, i sé que saps, que el port és un enclavament econòmic-social de primera magnitud per a això. Gràcies a tu, i a     tot el Consell que representes per creure i pensar en mi per a aquest port.

Sento el teu afecte, el teu suport i la teva confiança, gràcies.

Al President de Ports de l’Estat, estimat Álvaro Rodríguez, per fer-me fàcil la travessia al complex món portuari. Per la teva immensa amabilitat, ajuda i consells durant aquests 50 dies que porto de travessia.

De la teva mà és tot molt més senzill. Moltes gràcies,

A l’Alcaldessa de Castelló, volguda Begoña, per les teves paraules, per l’afecte

amb el qual sempre m’has tractat, i per la importància que sé que li dones al Port i al Grau. Serà sens dubte un treball compartit.

Ets en part responsable que avui sigui aquí. Gràcies a

la Presidenta de la Diputació, estimada Marta, Per creure en la meva, per donar-me el teu suport des del primer moment i per saber que junts lluitarem per fer més fort la nostra província.

Ens esperen molts reptes i junts ho aconseguirem.

A tota la Comunitat Portuària, pel suport i afecte rebut en aquests dies i per què la vostra ajuda és fonamental per a sortir de la situació en la qual ens trobem.

Al Personal de la casa per obrir-me vostra/la nostra casa d’una forma

cordial i amb la predisposició de millorar dia a dia.

A la meva família i amics, al meu pare, al meu germà i especialment a la meva dona a Begoña i als meus fills, que saben suplir les meves absències i sempre donen el millor de si en els mals dies. Fent senzilles les situacions complexes.

El vostre afecte és la força necessària.

I gràcies sinceres i enormes a tots els assistents i aquells que han excusat la seva presència volent venir.

Sres, Sras, Benvinguts al Port de Castelló, Benvinguts a la major plataforma logística de la província de Castelló, centre econòmic i social de primera magnitud.

Començaré sense anestèsia, sense complexos directes, dient les coses com són.. La situació general no és bona, les incerteses i interrogants es comencen a ensenyorir de les 24h del dia.

Hi ha una caiguda ostensible de l’activitat econòmica, i per tant, una baixada substancial dels trànsits marítims. Mercats prioritaris per a aquest port

Algèria.

Ucraïna.

Israel.

La situació global d’Europa, i d’Espanya en particular, tenen un impacte bastant rellevant en el nostre compte de resultats.

Però, un món canviant i global, sempre et dona un espai per a l’oportunitat, i això és el que cal explorar.

La primera gran acció que pot fer la Comunitat portuària, al costat de l’autoritat portuària, per a explorar nous reptes, és creure en les nostres immenses possibilitats, des d’UNITAT D’ACCIÓ.

El port geogràficament és l’espai físic, Però el port de Castelló el conforma tots els membres de la seva comunitat:

Autoritat portuària

Navilieres

* Remolcadors

Pràctics Consignataris * Transitaris.

Concessionaris.

*Terminalistas.

Estibadors

Tots, i només tots, conformen el port i només junts, amb un únic objectiu podem fer gran el port.

El port de Castelló serà el que la comunitat portuària vulgui que sigui.

Per això, apel·lo a la unitat, a l’altura de mires, i a la lluita comptant per millorar junts la nostra benvolguda infraestructura portuària.

Quin és l’objectiu prioritari??? No hi ha cap dubte, Créixer en trànsits marítims, i enfortir la nostra zona de concessions:  Créixer en activitats. Sense creixement no hi ha desenvolupament.

Arribats a aquest punt, la pregunta que es pot fer tots vostès és.

Què puc aportar jo?

Els anticipo ja, que no tinc ni una vareta, ni tampoc beuratges màgics. Això sí, vinc carregat d’il·lusió, optimisme, i responsabilitat.

Per això, hi ha tres coses que em comprometo a aportar:

1.- Capacitat de treball.

2.- Lideratge en la gestió.

3.- Sentit de pertinença.

I a això em referiré.

Durant tota la meva carrera pública, sempre he crescut de baix a dalt, i el meu treball ha estat el meu gran aval.

Crec que qualsevol meta que algú aconsegueixi aconseguir, és una meta assolible. La distància per a aconseguir-ho es recorre amb persistència i treball. Així m’ho ensenyo el meu pare.

Crec en la necessitat d’unir sinergies, d’optimitzar recursos, i l’obligació de prestar un bon servei.

El Port es deu als seus clients, som mercantilistes, i el client ha de ser correctament atès. En això es basa la relació comercial.

El Port de Castelló ha passat de ser un port molt familiar, a adquirir tics propis d’una administració burocratitzada. No podem perdre de vista que som administració per a servir i som empresa per a atendre a qui vulgui instal·lar-se, donant resposta ràpida a les seves inquietuds.

Les inversions són enemigues dels temps i les esperes

Qui vulgui venir al port de Castelló és benvingut, i la nostra obligació és facilitar-los la seva instal·lació.

Però, tan important és obrir els braços a les noves inversions, com saber abraçar en tot moment, i especialment en els difícils, als qui van decidir fa anys confiar en nosaltres. Per a ells gratitud i suport.

 

El port de Castelló està obert i al servei de tots. És un port d’oportunitats

La segona aportació és el lideratge en la gestió

No soc un President per a estar, vinc per a exercir, prendre decisions i implicar-me el primer.

Crec fermament en el capital humà que forma l’autoritat portuària, són sens dubte els que fan realitat el nostre desenvolupament com a port, i el trànsit del dia a dia.

És necessari liderar sota un prisma professional totes les accions que realitzem.

Un acord, una resolució, una autorització o una denegació tenen un impacte directe en el resultat futur de la nostra activitat, i per a això hem de gestionar amb el màxim i amb la major eficiència possible.

Per a això, els creixements interns del port i l’accés sud ferroviari són dues palanques on han de pivotar els nous reptes com a ports. A principis dels 2.000 quan es va dissenyar els accessos ferroviaris, no podíem pensar que 23 anys després començaríem a veure la llum. Els accessos ferroviaris són un plus de competitivitat del port cap al lideratge logístic.

Però si important és l’accés ferroviari, no menys ho és els creixements interns. Avui som el port del mediterrani amb major superfície disponible, per això, ens col·loca en una situació de lideratge que no hem de desaprofitar.

Créixer dins, però també expandir-se fos. El futur desenvolupament de Parc Castelló és una finestra a l’optimisme econòmic en període de tenebres.

1,6 milions de m² al costat de l’estació intermodal, és una excel·lent carta de presentació per a creure en les enormes possibilitats de creixement del port.

Els accessos ferroviaris, el desenvolupament intern del port i
Parc Castelló, generaran un abans i un després en la vida econòmica de la província. I

Castelló ha de liderar l’enlairament econòmic de la nostra Comunitat, i el seu port ha de ser la primera baula, la gran baula

La tercera i última aportació que porto és, el sentit de pertinença.

He nascut a Castelló, viu a Castelló, i sento la meva província d’una forma intensa.

Abans parlava de la unitat de la comunitat portuària, però, hem pensat que ocorreria si el teixit productiu de la província apostarà per les seves infraestructures?…. Pel seu port.

Una província gran es compon de petites aportacions, de sumes constants.

Avui el port de Castelló pot estar a un 35% de les seves possibilitats en trànsits. Què ocorreria si la immensa majoria del sector productiu de la província operés pel nostre port? suposaria un augment cap a 85%.

I la pregunta és, I per què no?. El mes d’agost, el 16% del taulell fabricat a la província va sortir pel port de Castelló. El primer que vull donar és les gràcies als qui els van fer possible, i el segon és animar al 84% que no ho van fer al fet que creen en un port, en el nostre port.

Som grans receptors de la matèria primera, però som molt poc exportadors del nostre producte. El “fabricat a Castelló” que amb tant d’orgull abanderem tots, i la defensa a ultrança del nostre sector ceràmic, es veuria molt enfortit si el seu port de referència fos Castelló.

El port de Castelló és el port que veu néixer la fabricació d’un taulell, i ha de ser el port que vegi sortir el producte acabat.

La ceràmica és per a la província, la qual cosa el port ha de ser per a la ceràmica.

Però si important és el sentit de pertinença per a enfortir una província, més ho és per a créixer com a ciutat.

En el món hi ha moltes ciutats sense port, però no hi ha un sol port sense ciutat.

El port neix de la mateixa arrel que la ciutat i és la finestra amable panoràmica cap al món.

Crec que Castelló ha de viure més cap a a la mar, i el crec per necessitat, per sentiment i per orgull.

El port de Castelló i Castelló són la mateixa cara de la moneda, han d’estar units i inseparables.

Fer créixer el port és fer créixer la ciutat.

Vull que la zona portuària sigui una zona de convivència familiar, de lloc de trobades, d’espais acollidors, on els nostres comerços i restaurants recuperin el bategar de l’activitat, perquè el port dona vida a la ciutat.

Crec en la necessitat de desenvolupar noves instal·lacions on el coneixement i la formació tinguin cabuda, però on els nostres orígens no caiguin en l’oblit.

El meu compromís amb el nostre sector pesquer, en uns moments molt difícils per a ells, on tota ajuda és poca. Vull que sàpiguen que tindran en l’autoritat portuària el seu lleial company, i avui vull anunciar-los que escometrem de manera immediata la construcció d’una nova fàbrica de gel perquè els nostres pescadors puguin realitzar la seva activitat amb absoluta garantia.

Parlar del port és parlar del sector pesquer, són els nostres orígens, i a ells ens devem.

Capacitat de treball, lideratge en la gestió, sentit de pertinença. És l’equipatge que porto en la meva maleta per a aquesta travessia, espero comptar amb vostès. El viatge comença ja, i desitjo que tota la província de Castelló es pugi al vaixell. Sr, Sras,  Salpem!!! Molt bon dia.

Vull rebre les notes de premsa