Comunicació

Notes de prensa

Els VIII Premis Faro PortCastelló ja tenen als guanyadors en les seues 9 categories

7 March 2023

Consejo de Administración

El lliurament de premis tindrà lloc el pròxim 30 de març

 

L’Autoritat Portuària de Castelló ha acollit les reunions dels components dels diversos jurats que han seleccionat els guanyadors de les nou categories que reconeixen mèrits en Comunicació, Innovació, Trajectòria Empresarial, Seguretat Laboral, Iniciativa Empresarial, Protecció Mediambiental, Compromís Social, Igualtat i Cultura.

 

El Consell d’Administració ha aprovat per unanimitat les propostes del jurat, integrat per més de cinquanta persones de diferents àmbits i majoritàriament externes a l’Autoritat Portuària.

 

PortCastelló va impulsar aquests premis en 2016 coincidint amb la commemoració de la creació del port i sobre la base del que es disposa en el Reglament de Distincions Honorífiques. La iniciativa té com a fins reforçar el sentit de pertinença a la Comunitat Portuària, contribuir al reconeixement públic d’iniciatives noves en diferents àmbits i reconéixer els mèrits del treball realitzat.

 

Els premis Faro PortCastelló s’integren en la línia estratègica d’impacte social del Pla Estratègic 2024 que té com a objectiu la millora de la convivència port-ciutat i port província. Els guardons s’entregaran el pròxim 30 de març.

 

Les candidatures seleccionades per a aquesta edició són:

 

Faro Comunicació:

Iván Balaguer, youtuber del Grau de Castelló més conegut com Doctore Pollo, va impulsar un torneig de futbol 3×3 en el districte marítim i el va retransmetre a través del seu canal de YouTube, que compta amb més de 2,4 milions de subscriptors. La seua manera eixelebrada i divertida de comptar aquest esdeveniment esportiu ha aconseguit sumar 1,4 milions de visualitzacions. El torneig estava dirigit als més joves amb l’objectiu de promoure els valors de l’exercici físic i la vida sana. Es va celebrar en la zona lúdica del port de Castelló, en col·laboració amb PortCastelló i el Ajuntament de Castelló.

 

Faro Innovació:

El fons de capital Ports 4.0 és el model d’innovació oberta corporativa adoptat per Ports de l’Estat i les Autoritats Portuàries Espanyoles per a atraure, secundar i facilitar l’aplicació del talent i emprenedoria al sector logístic- portuari espanyol públic i privat en el context de la 4a revolució industrial. L’objectiu principal és promoure i incorporar activament la innovació disruptiva o incremental com a element de competitivitat, d’eficiència, sostenibilitat, seguretat i protecció en el sector per a facilitar la seua transició cap a l’economia 4.0.

 

Faro Trajectòria Empresarial:

Rogimbe Trànsits és una empresa fruit de cinc generacions de la família Bellés al servei duaner. La seua trajectòria va començar a principis del segle XX de la mà d’Ignacio Bellés com a recaptador de arbrios en Albocásser, que va prosseguir Luis Belles en 1923 com a Agent de Duanes i Enrique Bellés en 1959. La quarta generació va vindre de la mà d’Ignacio Belles, president del col·legi de Duanes de Castelló i membre del Consell General de Duanes. La cinquena i actual generació l’ostenta Ignacio Belles, representant duaner des de 2019 i director de l’empresa.

 

Faro Seguretat Laboral:

El Centre Radi Mèdic de l’Institut Social de la Marina és atés de manera permanent per personal mèdic per a donar cobertura els 365 dies de l’any, en horari de 24 hores, a tots els marins embarcats sobre els quals se sol·licita consulta mèdica, independentment de l’àrea de navegació o calador en el qual es troben els vaixells. Aquest centre està connectat amb el Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim de la Societat Estatal de Salvament Marítim. És una acció més de l’Institut Social de la Marina, que organitza cursos específics de prevenció de riscos laborals.

 

Faro Iniciativa Empresarial:

NEXT PORT és un projecte de Portsur de desenvolupament d’inversions i noves tecnologies amb un alt grau d’innovació, que té com a objectiu optimitzar les operacions desenvolupa aquesta terminal en la dàrsena sud del port de Castelló. En el projecte es diferencien 3 pilars: sostenibilitat, atés que preveu l’electrificació del 100% de la infraestructura i implantació d’energia renovales; construcció sostenible per a totes les obres associades amb l’ampliació de la dàrsena, i digitalització amb la implantació de plataformes IOT per al control del processos i eines predictives de modelització de contaminació atmosfèrica.

 

Faro Protecció Mediambiental:

Al Servei de Vida Silvestre de la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental, per la seua contribució a la recuperació de la biodiversitat del port de Castelló. D’una banda, la seua implicació ha permés recuperar la gavina Audouin, detectada per primera vegada en 2011 amb 303 parelles en el port. Actualment la població ascendeix a 2.312 parelles. Està catalogada com a “vulnerable”, per la qual cosa s’adapta l’activitat i execució d’obres portuàries per a evitar afeccions.

 

D’altra banda, s’està protegit a l’espècie és la Medicago Citrina, en perill d’extinció, de la qual s’han trobat 27 individus. S’està treballant per a crear una àrea de reserva en el port que permeta protegir i assegurar la conservació de la població.

 

Faro compromís Social:

L’ucraïnés Yuriy Ovcharuk va impulsar, al costat de la seua dona i el seu fill, una campanya de recollida de medicines, roba i menjar per a la població ucraïnesa després de l’esclat de la guerra. El seu entusiasme i incansable solidaritat va aconseguir carregar 20 camions de material sanitari. Va sorprendre a quants li van conéixer la seua humanitat, el seu desinterés, el seu compromís i el seu treball sense descans per a l’ajuda de les persones més desfavorides que fugien de la guerra. El seu esforç es va veure interromput per una malaltia que no va poder superar. No obstant això, el seu treball i la seua petjada, li sobreviuen i plena d’orgull als qui van tindre la fortuna de conéixer-ho.

 

Faro Igualtat:

La Societat de Salvament i Seguretat Marítima, SASEMAR, que té com a objectiu protegir la vida en la mar, ha desenvolupat diverses iniciatives en matèria d’igualtat. Asi, ha aprovat un Pla d’Igualtat, ha signat convenis per a col·laborar en desenvolupament i apoderament femení, i ha impulsat jornades i campanyes en xarxes amb l’eslògan “Rumb a la Igualtat” per a potenciar la visibilitat de la dona en el sector marítim. A més, amb els noms de les seues embarcacions homenatja dones rellevants en la història pel seu defensa dels drets de la dona: María Zambrano, Clara Campoamor, Marta Mata, María Pita, María de Maeztu i Concepción Arenal. Un vaixell en construcció portarà el nom d’heroïnes de Sálvora, en honor a les dones que es van fer a la mar en ple temporal per a salvar desenes de vides en el naufragi del vaixell Santa Isabel.

 

Faro Cultura:

Compartit per l’Associació Mar i Vent i el fotògraf i editor Pascual Mercé pel seu impuls i promoció de les illes Columbretes mitjançant diverses accions.

L’associació ha dedicat tot el seu afecte i obstinació en a restaurar la porta interior del Faro de Columbretes, que data de 1856 i que gràcies al seu treball s’ha situat en l’hall de l’Autoritat Portuària de Castelló. L’Associació Mar i Vent és una entitat sense ànim de lucre que contribueix a la conservació de les arrels i el patrimoni cultural de la mar, la pesca i la mecànica naval de Castelló.

 

Per part seua, Pascual Meré i l’editorial La Perfora han llançat una cuidada edició facsímil del llibre “Columbretes” escrit per l’arxiduc Ludwig Salvator d’Àustria-Toskana. La publicació reprodueix amb total fidelitat l’obra original, que va ser realitzada en 1895 per l’impressor Heinrich Mercy de Praga. Conté 24 gravats de vistes de les illes i 30 vinyetes i rematades d’espècies animals i vegetals realitzats per Max Jaffe de Viena a partir de dibuixos de l’autor. Un d’ells s’ha reproduït al costat de la porta restaurada de Columbretes.

 

Altres acords aprovats en el Consell d’Administració

 

  • Atorgament de concessió administrativa a Da Silva Gastronómica per a l’ocupació i explotació del local 8 tipus I situat en la Plaça de la Mar.
  • Extinció per mutu acord de les concessions en règim d’autorització i concessió administrativa de Llevantí Aragonesa de Trànsits S. a. en el port de Castelló.
  • Atorgament de concessió administrativa per a l’ocupació d’una superfície de 37.120 metres quadrats amb destinació a l’emmagatzematge de graneles sòlids i líquids així com la fabricació industrial ade productes derivats de dites graneles.
  • Nomenament de Jesús Otero Aldereguía com a membre del Consell de Navegació i Port en representació de la Comunitat Portuària.
  • Aprovació del plec de condicions particulars per a la prestació del servei comercial de suport a les instal·lacions frontereres de control sanitari de mercaderies.

 

 

 

 

 

Vull rebre les notes de premsa