Comunicació

Notes de prensa

El port de Castelló torna a Cevisama per l’aliança estratègica que manté amb el sector ceràmic

1 March 2023

 

El port de Castelló torna al Saló Internacional de Ceràmica -Cevisama- per l’aliança estratègica que manté amb el sector ceràmic i després de l’aturada motivada per la pandèmia. Participa en aqueixa cita, que se celebra entre el 27 de febrer i el 3 de març, amb l’objectiu principal de mostrar a operadors i empreses els avantatges d’operar a través d’aquest port com a plataforma logística i node logístic d’importació i exportació.

PortCastelló ha congregat en Cevisama a la seua Comunitat Portuària en un acte en el qual el president de l’Autoritat Portuària, Rafa Simó, i el director, José María Gómez, han donat a conéixer l’estat de les infraestructures productives que milloraran la connectivitat del port de Castelló, com són la connexió viària entre dàrsenes, els accessos ferroviaris al port i l’estació intermodal, que permetran transportar per ferrocarril parteix de la càrrega del sector ceràmic que actualment es distribueixen per camió.

També han exposat el projecte Octopus que es desenvolupa en la dàrsena sud i que suposa quasi 1 milió de metres quadrats de sòl disponible per a la instal·lació de noves empreses i indústries. Una nova zona que ampliarà les oportunitats del recinte portuari. A més, han anunciat que es treballa per a aconseguir noves connexions marítimes, conscients que això suposarà una millora competitiva per al sector i millorarà les xifres d’exportació del sector per PortCastelló.

PortCastelló acompanya aquests nous desenvolupaments amb les millores pràctiques mediambientals per a garantir la sostenibilitat de l’activitat portuària amb la finalitat de conjugar el desenvolupament econòmic del port i el seu entorn amb el benestar de la ciutadania.

D’altra banda, Rafa Simó s’ha referit al Pla de Transformació Digital que impulsa l’Autoritat Portuària de Castelló, “per a adaptar-nos als processos i tendències que viu el sector portuari, per a ser més competitius, oferir millors serveis a la nostra Comunitat Portuària”

Sobre innovació, el president de PortCastelló ha destacat el fet que 3 dels 19 projectes aprovats en la primera convocatòria de Ports 4.0 són de Castelló. El fons de capital Ports 4.0 és el model d’innovació oberta corporativa adoptat per Ports de l’Estat i les Autoritats Portuàries Espanyoles per a atraure, secundar i facilitar l’aplicació del talent i emprenedoria al sector logístic-portuari espanyol públic i privat en el context de la 4a revolució industrial.

Durant la presentació s’ha destacat la ferma aposta del sector privat per PortCastelló, com reflecteixen les obres ja iniciades en el moll de la Ceràmica per part de les terminals Noatum i Terminal Marítima del Grau, amb inversions de 36 milions d’euros. Aquestes inversions serviran per a introduir millores en matèria de protecció ambiental, infraestructures i mitjans mecànics i de descàrrega d’altes prestacions per a guanyar en eficiència i sostenibilitat.

Cal recordar que el port de Castelló es consolida en la novena posició en el sistema portuari espanyol i tanca 2022 com el tercer millor any en la seua història en trànsit total de mercaderies, en moure quasi 21 milions de tones de mercaderies. D’elles, el 37% són de trànsit ceràmic, que en 2022 va suposar 7.722.401 tones. D’elles,6.540.700 van ser d’importació (principalment feldespat, argiles i caolí) i la resta, un total d’1.181.701 tones d’exportació (principalment taulells, caolí i fregida de vidre)

D’altra banda, l’Autoritat Portuària de Castelló ha aprovat en 2022 coeficients correctors i bonificacions per valor de 2,8 milions d’euros per a impulsar la competitivitat dels seus clients. En concret, les bonificacions que en 2022 dirigides al sector ceràmic van suposar 655.544 euros, un 22,4% més respecte de l’any anterior. Això es deu al fet que en 2022 PortCastelló va duplicar la bonificació a l’embarcament de taulells, fregida de vidre, pigments i esmalts, i va passar del 20 al 40%.

Rafa Simó ha destacat la millora en els procediments d’autorització amb la finalitat de “adaptar-nos a la flexibilitat que ens demanen els clients de granel sòlid”.

Finalment, ha volgut remarcar que “el sector ceràmic necessita ajudes àgils i funcionals” després que la invasió russa d’Ucraïna i la crisi energètica hagen provocat una baixada global de la demanda.

Vull rebre les notes de premsa