Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
15-09-2022. Reivindicar el Corredor ferroviari Cantàbric-Mediterrani i que la seua execució faça realitat tot el seu potencial logístic per a les empreses de les comunitats autònomes que recorre, el conjunt d’Espanya i, especialment Aragó i la Comunitat Valenciana. Amb aquest objectiu s’ha celebrat hui a Saragossa el Fòrum Impuls al Corredor Cantàbric-Mediterrani, organitzat per CEOE Aragó i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que ha comptat amb el suport de tots dos govern autonòmics i ha congregat a bon nombre d’empreses i experts del transport i la logística en la seu de la confederació empresarial aragonesa.
Els presidents de CEOE Aragó, Miguel Marzo i CEV, Salvador Navarro, han signat en aquesta trobada una Declaració Conjunta pel Desenvolupament del Corredor i l’Increment de la Capacitat de la Línia Sagunt-Teruel-Zaragoza per al trànsit de mercaderies i viatgers, reclamant la seua “execució completa”, així com la “modernització i l’increment de capacitat de transport de mercaderies i viatgers de la línia ferroviària Zaragoza-Teruel-Sagunt, com a factor de competitivitat i desenvolupament empresarial i territorial”.
Els presidents de CEV i CEOE Aragó han reivindicat que s’actue amb urgència per a fer realment operatiu aquest Corredor, assenyalant que “les inversions tendents a reduir les limitacions de velocitat i servei – en el tram entre totes dues CCAA- no es produeixen al ritme desitjable” i que arrossega des de fa anys mancances (desdoblament, electrificació, nous traçats…) que continuen limitant la seua potencial utilització, obligant les empreses a derivar el seu transport de mercaderies per altres alternatives ferroviàries o carreteres amb major distància i, per tant, més cost en diners, temps i emissions contaminants”.
“L’electrificació, el desdoblament de tota la línia i urgentment en els trams plans on siga possible, el canvi de sentit en PLAZA i el suport que se li pot donar a la connexió ferroviària internacional pel Pirineu central” han sigut aspectes especialment destacats pel President de CEOE Aragó, Miguel Marzo, al costat de la contribució a la vertebració territorial que reforçaria aquesta infraestructura, “que ha de ser un projecte de país i és vital per a les empreses d’Aragó “i crític per a les turolenses” .
Per part seua, el President de CEV, Salvador Navarro, entén que aquest Corredor “és una infraestructura d’interés nacional”, en unir sis comunitats autònomes — Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Comunitat Valenciana — que sumen més del 20% del PIB nacional, i ha reivindicat tant el Corredor Cantàbric-Mediterrani, com el Mediterrani, per ser “necessaris per a convertir-nos en la porta sud d’Europa, la qual cosa requereix d’unes instal·lacions portuàries eficients, com les que tenim, però també de la connexió d’aquests ports i dels parcs empresarials amb un eix ferroviari d’alta capacitat”.
Navarro i Març han rubricat aquesta declaració abrigallats pels presidents del Govern d’Aragó, Javier Lambán, i la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que han clausurat l’esdeveniment; així com de la President d’ADIF, María Luisa Domínguez. Aquesta ha manifestat que el Corredor Cantàbric-Mediterrani és “un eix estratègic per al progrés del nostre teixit empresarial i les nostres regions, en el qual concretar l’estratègia de desenvolupament logístic”. Ha destacat que, dins d’ell, el Pla Director de la línia Zaragoza-Teruel, compta amb un pressupost global de 450 milions d’euros i una inversió mobilitzada fins a la data de 300”. (Enllaç a la intervenció completa)
TAULES REDONES
Abans de la seua intervenció, el Fòrum ha comptat amb dues taules redones protagonitzades, respectivament, per experts en Infraestructures i Comunicacions, i per empresaris, que han aportat la seua visió del que ha de suposar aquest Corredor i les limitacions al transport i el desenvolupament del teixit productiu que implica el seu estat actual.
En la primera, moderada per Cristina Plumed, Presidenta de l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM); Salvador Galve, Degà del Col·legi d’Enginyers Industrials d’Aragó i La Rioja (COIIAR) i President de l’Aliança Corredores.eu, ha deixat palesa que el Corredor “és estratègic per a les connexions de la Península Ibèrica amb Europa en la xarxa TINGUES-T”, advocant per “la necessitat de planificar i treballar immediatament com a país per a dur a terme l’execució a mitjà termini d’un nou traçat d’acord amb les directrius de la UE i especialment el tram Sagunt-Teruel- Zaragoza”, com demostra el que “a pesar que el traçat continua sent el mateix, la inversions dels últims anys han multiplicat per deu el volum de freqüències setmanals, unit a la necessitat de descarbonizar el transport de mercaderies. Saragossa ha de convertir-se en el port sec de València”.
Per part seua, el Director General d’Aragó Plataforma Logística, Pedro Sas, ha destacat que, per a acostar la intermodalitat i el transport ferroviari al teixit productiu, és clau “promoure infraestructures que possibiliten una millor operativa de transport per a la nostra indústria, per la qual cosa l’aposta ferma pel Corredor Cantàbric-Mediterrani és un objectiu fonamental i prioritari, materialitzat en projectes estratègics com les obres d’ampliació de la infraestructura ferroviària de PLATEA – amb previsió d’inversió d’uns 6 milions d’euros i d’inici al novembre- i la inversió continuada en estudis i anàlisis que permeten avançar en futurs projectes ferroviaris en PLAZA.”
La taula redona s’ha completat amb els presidents del Port de València, Aurelio Martínez, i el Port de Castelló, Rafael Simó. El president del Port de València ha destacat que “el 10% del total de mercaderies que entren o ixen per tren del Port de València ja transiten pel Corredor Cantàbric-Mediterrani. A més ha subratllat que aquesta infraestructura permet vertebrar de nord a sud la Comunitat d’Aragó i l’oportunitat d’ampliar a Canfranc i la connexió amb França”. “Hem de treballar perquè Espanya deixe de ser una illa ferroviària”, ha conclòs. Simó, per part seua, veu el Corredor càntabre-mediterrani “com una oportunitat per a generar sinergies entre el port de Castelló i l’àrea geogràfica d’Aragó perquè permetrà exportar les argiles d’aquesta zona a altres països, i també els seus productes agroalimentaris”. A més, tal com ha assenyalat, PortCastelló ofereix la possibilitat d’implantació de noves indústries gràcies al projecte Octopus que permetrà disposar d’1 milió de metres quadrats en sòl portuari, i que se sumen als quasi 2 milions de zona logística-industrial al costat del port i la futura estació intermodal.
En la segona taula redona, d’àmbit empresarial, el President del Comité Nacional de Transport i la Federació d’Empreses de Transport de Saragossa (FETRAZ), Carmelo González, ha cridat a “aprofitar l’oportunitat de posar els nostres camions amb la seua mercaderia al tren i, amb això, reduir la petjada de carboni, impulsar la intermodalitat i especialment buscar la millora de les condicions laborals dels nostres professionals”. En això també ha incidit Ángel Gil, President del Clúster de Logística d’Aragó (ALIA), per a qui “disposar d’una connexió ferroviària eficient entre Llevant i País Basc permetria a les empreses aragoneses, de La Rioja i navarreses juntament amb les comunitats d’origen i destinació, potenciar les seues activitats logístiques i donar un important impuls a la descarbonització del transport”.
Tal com ha afirmat el President de CSP Logitren, Pedro Catalán, amb el Corredor Mediterrani, en ample UIC la línia 610 i el corredor cantabtico mediterraneo serà l’única eixida cap al nord de trens amb ample ibèric. “Necessitem un Corredor que permeta portar trens amb càrregues iguals a les que suporta el corredor Mediterrani i continuar sent competitius. El Corredor Cantàbric, es converteix en primordial”. Finalment, Jessica Montero Villar, de Desenvolupament i Comercialització TCM (Terminal de Contenidors Miranda), ha subratllat que “aquest corredor és un gran projecte per a impulsar el ferrocarril al nostre país i afavorir la connexió nord-Mediterrani. Aqueix precisament és l’objecte i funció de TCM. Ja tenim a Miranda de Ebro unes importants infraestructures ferroviàries i logístiques en funcionament. Connectar-les en aquest projecte permetria generar sinergies i agilitzar la la seua posada en marxa perquè els beneficis del transport de mercaderies per ferrocarril deixen de ser una assignatura pendent”.
Aquestes intervencions han sigut moderades pel Secretari General de la Federació d’Empreses de Transport d’Aragó, Fernando Viñas.
La clausura de la sessió ha estat a càrrec dels presidents autonòmics, Ximo Puig i Javier Lambán, que han mostrat el seu suport a les reivindicacions empresarials d’impuls a aquest corredor Ferroviari.