Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló i la Univesitat Jaume I crearan la càtedra Smart Ports

5 July 2022

05-07-2022. L’Autoritat Portuària de Castelló i la Universitat Jaume I crearan una càtedra de SmartPorts. Es tracta d’una acció inclosa en el full de ruta que s’han marcat totes dues institucions per a enfortir la col·laboració entre totes dues amb l’objectiu d’impulsar la investigació, la innovació i la formació vinculada als sectors portuari i logístic.

La Càtedra Smart Ports estarà dirigirà Francisco Toledo Lobo, Catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de l’UJI, i s’ha marcat com a fins promoure la investigació, la formació, el coneixement, el desenvolupament i la innovació en l’àrea de ports intel·ligents (coneguts com Smart Ports), ports que aprofiten l’ús de la tecnologia per a actualitzar i millorar el transport marítim, fent més efectius els seus processos i serveis portuaris, amb la finalitat d’aconseguir la major eficiència i satisfer les necessitats de clients i usuaris.

La càtedra es configura com un fòrum obert al qual es podran incorporar les Autoritats Portuàries que ho desitgen, així com les empreses que treballen amb els ports i empreses tecnològiques. La Càtedra Smart Ports s’alinearà amb el marc estratègic de Ports de l’Estat, servint com un instrument per a l’impuls decidit a la seua setena línia estratègica “Administració portuària digital. Ports intel·ligents i sincromodals”, directament relacionada amb el novè Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

La Càtedra desenvoluparà inicialment activitats d’investigació (realitzant estudis i treballs de recerca i d’assessorament i convocant beques relacionades amb l’àrea d’interès de la Càtedra), activitats de formació (organitzant cursos, seminaris, jornades i tallers de formació), activitats de divulgació (creant i mantenint una pàgina web amb informació de les activitats de la Càtedra i dels seus resultats, distribuint periòdicament una newsletter amb notícies relatives a Smart Ports, convocant premis a tesis doctorals, tesis de màster i projectes fi de grau relacionats amb Smart Ports) i crearà un think thank sobre la matèria amb representants de les entitats vinculades a la càtedra.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, s’ha referit a la importància d’estrényer sinergies amb l’UJI, i ha concretat que aquesta càtedra suposa “d’una banda afermar la nostra aliança estratègica amb l’UJI per a atraure talent al port i que aqueix talent pense en port, i a més ens permetrà continuar treballant per a connectar el món logístic-portuari amb el tecnològic-innovador, i així guanyar en competitivitat”.

Rafa Simó ha recordat que els objectius del nou marc estratègic de PortCastelló són aproximar-se al coneixement i generar ponts amb aquelles institucions que són la base de la innovació i la investigación.

Per part seua, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat que en l’espai col·laboratiu d’aquesta càtedra “l’UJI aportarà coneixement des de diferents àmbits, inclòs el tecnològic, per a contribuir d’una manera innovadora i creativa al fet que l’activitat portuària puga créixer de manera sostenible”.

 

 

 

 

 

 

Vull rebre les notes de premsa