Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló avança en el subministrament d´electricitat a vaixells atracats

30 December 2022

30-12-2022. PortCastelló avança en la seua transició energètica amb projectes encaminats a la descarbonització del port. Entre ells, acaba de traure a licitació l’assistència tècnica per a la redacció de l’estudi de viabilitat tècnic-econòmic per a incorporar la tecnologia OPS (Onshore Power Supply) en els seus molls perquè els vaixells puguen connectar-se a la xarxa elèctrica no fent ús dels seus motors auxiliars, eliminant la gran emissió de gasos d’efecte d’hivernacle durant la seua estada en el port. Per a permetre aquesta desconnexió es requereix desplegar una infraestructura de subministrament elèctric a vaixells des de terra i construir una subestació elèctrica que proporcione l’energia i potència necessària.

Aquesta tecnologia aconsegueix evitar emissions, vibracions i sorolls nocius per al medi ambient i per a la salut pública i contribueix a aconseguir els objectius Fit for 55 fixats per la Unió Europea per a reduir el 55% de les emissions efecte d’hivernacle l’any 2030. Les mesures impulsades són molt exigents per a l’àmbit portuari i presten rellevant atenció a les emissions dels vaixells durant la seua estada en un recinte portuari.

El moll objectiu per a la implantació del projecte en PortCastelló és el del Centenari, però s’analitzarà un estudi tècnic de la implantació d’aquesta tecnologia en tot el port.

L’estudi té un termini d’execució de 3 mesos i es realitzarà en tres fases. En la primera d’elles es recopilarà tota la informació de vaixells que operen en cadascun dels molls del port, atracaments realitzats, estimació del consum dels motors i determinació de la demanda d’energia elèctrica. Posteriorment es concretaran les actuacions tècniques i, per últim, es desenvoluparà un estudi de viabilitat tècnic-econòmic per a conéixer l’estimació de costos per a la implementació.

El contracte ix a licitació per un valor estimat de 60.000 euros.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha assenyalat que “l’aposta en PortCastelló per la transició energètica és una realitat i ho demostrem amb aquesta licitació. No és la primera iniciativa per a aconseguir un port més amable amb el nostre entorn i el nostre planeta, ni serà l’última”.

Vull rebre les notes de premsa