Comunicació

Notes de prensa

Transició Ecològica i PortCastelló signen un conveni pioner per a la millora de la qualitat de l’aire

2 December 2021

  • L’acord és el primer d’aquest tipus a nivell estatal i Mollà destaca que la Comunitat torna a situar-se al capdavant en transició ecològica.
  • El conveni està vigent des del 5 de juliol, malgrat que Castelló ha acollit hui l’acte protocol·lari de la signatura entre Mollà i Simó.

 

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, han signat un acord pioner que té com a objectiu la millora de la qualitat de l’aire en l’entorn portuari.

 

Es tracta del primer conveni d’aquest tipus que se signa amb una autoritat portuària en tota Espanya i s’emmarca en l’estratègia de l’Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la normativa estatal i autonòmica. Aquestes regulacions estableixen la possibilitat de formalitzar acords voluntaris entre els organismes competents de les comunitats autònomes (Conselleria en aquest cas) i els agents econòmics (PortCastelló) com a eina per a reduir la càrrega contaminant emesa a l’atmosfera.

 

L’acte protocol·lari de la signatura entre Mireia Mollà i Rafa Simó s’ha celebrat aquest matí malgrat que el conveni està vigent des del passat 5 de juliol. Des de llavors s’han celebrat ja tres reunions entre totes dues parts per al desenvolupament i implantació del conveni.

 

La consellera ha valorat les cinc estacions de PortCastelló, connectades a les 53 estacions que integren la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica. Els resultats dels mesuraments de les estacions situades en el perímetre del recinte portuari es fan públics a través de la web de qualitat de l’aire de la Conselleria, el portal de transparència de la Generalitat, l’App per a mòbils GVAire, i en el portal web de PortCastelló.

La instal·lació dels mesuradors forma part de les 18 accions de protecció mediambiental de l’Autoritat Portuària de Castelló relacionades amb la disminució de partícules en l’atmosfera.

D’altra banda, els concessionaris que realitzen activitats de càrrega i descàrrega de material pulverulent en el recinte del port de Castelló poden adherir-se a l’acord voluntari adquirint el compromís d’adaptar els seus procediments i operacions a les recomanacions que figuren en el Codi de Bones Pràctiques aprovat en 2020 pel Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària.

El president de PortCastelló ha ressaltat la importància d’un conveni amb el qual complim el doble compromís amb la sostenibilitat mediambiental i la transparència pública”. A més, Rafa Simó ha destacat la importància que el port de Castelló cresca de manera sostenible i respectuosa amb el seu entorn. “Per a l’Autoritat Portuària és molt important la relació amb el nostre entorn, amb Castelló, el Grau i Almassora i el vam demostrar amb aquest conveni voluntari i amb totes les accions que això comporta”. A més, ha volgut agrair “la sensibilitat de Paco Toledo com a impulsor d’aquest conveni“.

Per la seua part Mollà ha assenyalat que la Comunitat Valenciana “una vegada més se situa a l’avantguarda estatal en matèria de transició ecològica” i ha destacat la negociació proactiva de la Conselleria per a sumar aliats per a la millora de la qualitat de l’aire.

Vull rebre les notes de premsa