Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló rep a la fragata Méndez Núñez per l’operació `Eagle Eye 21-03´

4 October 2021

Els castellonencs podran contemplar, del 4 al 8 d’octubre, mitjans aeris, navals i terrestres de les Forces Armades amb motiu de l’activació ‘Eagle Eye 21-03’, dirigida a posar de manifest l’eficàcia de la integració conjunta dels mitjans assignats a la defensa de l’espai aeri nacional de manera permanent. Per a la mateixa es comptarà amb prop de 2.100 participants i diferents mitjans assignats al Comandament Operatiu Aeroespacial (MOA), sota control operatiu del Comandament d’Operacions (MOPS).

Durant ‘Eagle Eye 21-03’, els ciutadans tindran la possibilitat de veure solcar pels seus cels avions Eurofighter de l’Ala 14, navegar per les seues aigües a la fragata F-104 “Méndez Núñez” i veure el desplegament en les seues terres del Grup PATRIOT de l’Exèrcit de Terra liderant Unitat de Defensa Antiaèria (UDAA).

Per part de l’Exèrcit de l’Aire, 1.560 homes i dones contribuiran a l’activació. Els mitjans aeris seran els avions de combat Eurofighter Typhoon de l’Ala 14, que duran a terme la defensa aeroespacial des de l’aire. Mentrestant, el Grup Central de Comandament i Control (GRUCEMAC), situat en la Base Aèria de Torrejón, serà l’encarregat d’exercir la vigilància de l’espai aeri, així com d’exercir les funcions de control del Sistema de Defensa Aeroespacial. Per a realitzar aquesta comesa, el GRUCEMAC emprarà les dades proporcionades pels diferents Esquadrons de Vigilància, així com els distribuïts pels mitjans terrestres i navals. A més, el Centre d’Operacions Aèries (AOC), també participant en aquesta activació, constitueix el lloc de comandament per a la missió de vigilància i control de l’espai aeri de sobirania nacional i quan correspon la de policia de l’aire (air policing), defensa aèria i de míssils balístics.

L’Armada participarà amb la fragata “Méndez Núñez” (F-104), la dotació de la qual és de 201 homes i dones. Es tracta d’un vaixell multipropòsit, de 147 metres d’eslora, 19 de manga i un desplaçament a plena càrrega de 6000 tones. Gràcies al seu Sistema de Combat AEGIS, la fragata proporciona gran capacitat de defensa aèria, complementant la cobertura dels Esquadrons de Vigilància Aèria i de la Unitat d’Artilleria Antiaèria desplegada.

Per la seua part la UDAA de l’Exèrcit de Terra estarà integrada per diferents unitats del Comandament d’Artilleria Antiaèria (MAAA) i s’encarregarà de complementar les capacitats del MOA mitjançant la seua integració en el Sistema de Defensa Aeroespacial (SDA) nacional. La UDAA comptarà per primera vegada amb la participació del Grup d’Artilleria Antiaèria III/73, més conegut com a Grup PATRIOT, que fins al moment no havia participat en aquesta activació.

El Grup constituirà tant el Nucli de Comandament i Control com el Nucli Logístic de l’organització operativa. El Nucli de Foc el componen diferents unitats que aportaran, entre altres, els següents sistemes d’armes: sistema Mistralenc del Regiment d’Artilleria Antiaèria 71 (Madrid), sistema 35/90 SkyGuard del Regiment D’Artilleria Antiaèria 73 (Cartagena) i sistema HAWK del Regiment d’Artilleria Antiaèria 74 (Sevilla). La Unitat de Transmissions del MAAA garantirà l’enllaç i integració de la UDAA en el Sistema de Comandament i Control, mentre que una secció del Regiment de Cavalleria Lusitania núm. 8 (Marines) durà a terme les comeses de seguretat en el desplegament.

Activació ‘Eagle Eye 21-03’

L’activació ‘Eagle Eye 21-03’, amb 2100 participants, es desenvolupa en el marc de les operacions permanents de les Forces Armades, que es duen a terme les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

El Comandament Operatiu Aeroespacial (MOA) és l’òrgan de l’estructura operativa de les Forces Armades responsable, al seu nivell, del planejament, conducció i seguiment de les citades operacions en l’àmbit aeroespacial. Està directament subordinat al Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), sota control operatiu del Comandament d’Operacions (MOPS).

Vull rebre les notes de premsa