Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló llança una campanya per a promocionar els fars de Castelló

15 July 2021

La Ruta de los Faros de Castellón

15-07-2021.

L’Autoritat Portuària de Castelló ha posat en marxa una campanya per a posar en valor els fars que gestiona. Es tracta dels fars de Peníscola, Irta, Orpesa, Castelló, Columbretes i Nules.

La campanya comença aprofitant la festivitat del Carmen, patrona dels mariners, que es celebra demà. PortCastelló ha editat un vídeo en el qual es realitza un recorregut per tots els fars i en el qual s’especifiquen les característiques de cadascun d’ells. Es tracta de “La ruta dels fars de Castelló”, que pretén ser un homenatge als fareros i a aquests monuments que des d’antany han estat lligats a la navegació marítima i han tingut com a missió senyalitzar els ports, guiar als mariners i ajudar en l’orientació dels vaixells.La campanya continuarà amb la instal·lació de senyalístiques en cadascun dels fars per a informar de la història de cadascun d’ells, el tipus de senyal que emeten així com el seu abast.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha assenyalat que “el nostre objectiu és donar a conéixer els fars de la província, perquè són monuments singulars que formen part del nostre patrimoni”.

Dades:

El far d’Orpesa està actiu des de l’1 d’abril de 1857. Té un abast de 21 milles i una elevació del pla focal de 56 metres. L’Autoritat Portuària de Castelló manté un conveni de cessió temporal amb l’Ajuntament d’Orpesa perquè puga donar un ús lúdic a l’entorn del far.

El far de Columbretes està actiu des del 30 de desembre de 1859. Té un abast de 21 milles i 85 metres d’elevació del pla focal. Recentment l’Autoritat Portuària de Castelló ha signat un conveni amb la Generalitat Valenciana per a cedir l’ús de l’edifici per a fins científics.

El far de Peníscola està actiu des d’octubre de 1899, té un abast de 23 milles i una elevació de 56 metres. PortCastelló manté un conveni de col·laboració amb la Diputació de Castelló per a l’ús del far com a oficina d’informació turística.

El far de Irta està actiu des del 28 de desembre de 1993. Té 33 metres d’elevació i 14 milles d’abast. Aquest far va ser projectat per Rita Lorite, i al costat del de Nules, és l’únic a Espanya dissenyat per una dona.

El far de Nules està en actiu des de 15 juny de 1994 i compta amb 38 metres d’elevació. Aquest far va ser dissenyat per l’arquitecta Blanca Lleó i el seu projecte va resultar guanyador del primer premi del concurs nacional d’idees de Fars i Senyals Marítims.

El far de Castelló està actiu des de 1971 i té 32 metres d’elevació. Aquest far ha sigut recentment traslladat des del Moll de la Ceràmica a la vora de la mar i al costat del dic. Abans del creixement del recinte portuari, aquest far estava en els seus inicis en la bocana del port.

Cal destacar el far del Moll de Costa, que en l’actualitat no està en actiu. Va ser traslladat pedra a pedra en la dècada dels 2000 des del lloc original que ocupava en el port de Castelló. L’Autoritat Portuària de Castelló va organitzar en 2017 una exposició per a commemorar els cent anys d’història d’aquest far. El projecte original del far en el morro del dic de Llevant de 1915 va ser elaborat per l’enginyer-director de la Junta d’Obres del Port, José Serrano. Construir aquest far va tindre un cost llavors de 13.500 pessetes.

 

 

Vull rebre les notes de premsa