Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló, el port de la ceràmica

27 September 2021

El port de Castelló és el port de la ceràmica per antonomàsia. Suposa la porta d’entrada per al 90% de la matèria primera necessària per a proveir al sector.

Aquestes xifres posicionen al port de Castelló com a eina logística al servei del sector, que suposa el 38% del trànsit total del recinte portuari en el que va d’any, enfront del 31,6% en el mateix període de l’any anterior. En concret, fins al mes d’agost s’han mogut en el port de Castelló un total de 13.670.234 tones de mercaderies relacionades amb la ceràmica.

La vinculació del port de Castelló amb el sector es reflecteix en el trànsit de granels sòlids, que augmenta un 45,4% en els primers 8 mesos de l’any respecte a l’any anterior. Així, PortCastelló comptabilitza en l’acumulat de l’any 4.443.526 tones de granel sòlid. Creix en tota mena de trànsit de matèries primeres: un 54% el caolí, un 50% el feldespat, un 48% el zirconi i un 33% les argiles.

De fet, el port de Castelló ha tancat el mes d’agost com el millor mes en la seua història en granels sòlids, i es consolida en el segon lloc del sistema portuari espanyol aquest tipus de trànsits, a gran distància respecte de Tarragona, el seu immediat competidor. Això és degut al dinamisme de les signatures assentades a la província. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha destacat la resiliència demostrada pel sector en temps de crisi i ha posat en valor el treball realitzat per la Comunitat Portuària.

Rafa Simó ha assenyalat que aconseguir aqueixa posició de referència en trànsit de granels sòlids va unit a la implantació de les millores pràctiques mediambientals. “El nostre objectiu és créixer de manera sostenible, tal com marca el nostre Pla Estratègic, “i això passa per inversions en protecció mediambiental i per implantar operatives cada vegada més respectuoses amb l’entorn”.

El president de l’organisme públic s’ha referit a les dues fites en matèria de protecció mediambiental que han marcat l’últim any, com són l’aprovació del Codi de Bones Pràctiques Mediambientals i la signatura d’un conveni pioner de Qualitat de l’Aire amb la Generalitat Valenciana.

La importància del sector per al port de Castelló es reflecteix en les bonificacions que aprova per a incentivar aquest tipus de trànsits i que a més “ajuden al desenvolupament econòmic i social de l’entorn”. Durant aquest 2021, l’Autoritat Portuària de Castelló està aplicant bonificacions de fins a un 40% en les escales marítimes de contenidors, i de fins a un 35% en la taxa de mercaderia. També aplica fins a un 20% de bonificació en la taxa de mercaderia vinculada a l’exportació de taulells i fregides, i un 5% a la importació de matèries primeres del sector.

Vull rebre les notes de premsa