Comunicació

Notes de prensa

Mitma dirigeix un simulacre d’emergència marítima en el port de Castelló

18 November 2021

Operatiu dirigit per la Direcció General de la Marina Mercant
Mitma dirigeix el simulacre d’emergència marítima PolEx 2021 que, per primera vegada, inclou un abocament químic
• En aquest exercici d’àmbit internacional i de simulació d’una resposta real ha participat un ampli operatiu marítim i aeri de Salvament Marítim, al qual s’han sumat mitjans de l’Agència Europea de Seguretat Marítima, la Guàrdia Civil, Creu Roja de la mar, el servei de vigilància duanera i remolcadors del port de Castelló.
• S’ha simulat una col·lisió entre un gasero, que ha provocat una fugida química controlada i un abocament de fuel-oil en la mar, i un vaixell de càrrega a granel, que va tenir danys lleus.
• El director general de la Marina Mercant, Benito Núñez, director de l’emergència, va activar el Pla Marítim Nacional (PMN) de resposta davant la contaminació del medi marí en situació 2
Madrid, 18 de novembre 2021 (Mitma)
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), a través de la Direcció General de Marina Mercant (DGMM), ha dirigit el simulacre d’emergència marítima PolEx 2021 (Pollution+Exercise) en el qual, per primera vegada, s’inclou un abocament químic i on han participat més d’un centenar de professionals.
En aquest exercici d’àmbit internacional i de simulació d’una resposta real ha participat un ampli operatiu marítim i aeri de Salvament Marítim, al qual s’han sumat mitjans de l’Agència Europea de Seguretat Marítima (EMSA), la Guàrdia Civil, Creu Roja de la mar, el servei de vigilància duanera i remolcadors del port de Castelló, entre altres.
S’ha simulat una col·lisió entre un gasero, que ha provocat una fugida química controlada i un abocament de fuel-oil en la mar, i un vaixell de càrrega a granel, que va tenir danys lleus.
El director general de la Marina Mercant, Benito Núñez, encarregat de dirigir l’operatiu, ha manifestat la importància d’aquesta mena d’exercicis per a la coordinació de tots els agents implicats i per a comprovar que els procediments i equips utilitzats en les operacions són eficaces i donen una resposta òptima en matèria de seguretat marítima i de lluita contra la contaminació.
D’altra banda, el director de Salvament Marítim, José Luis García Lena, ha destacat l’excel·lent labor dels professionals de Salvament Marítim que garanteixen la seguretat en matèria de lluita contra la contaminació. Cada dia es vigila una superfície marina major que la de tot el territori espanyol. En concret, l’any 2020 es van vigilar 226 milions de km² (àrea equivalent a 447 vegades el territori nacional).
Aquest no és l’únic simulacre que dirigeix la DGMM, que té entre les seves competències la direcció de la prevenció i lluita contra la contaminació marina i el control de la seguretat de la navegació i del salvament de la vida humana en la mar. Durant tot l’any es realitzen en la costa espanyola desenes d’exercicis de lluita contra la contaminació i de rescat i salvament, duts a terme per Salvament Marítim en col·laboració amb altres operatius d’institucions nacionals, autonòmiques i/o locals.
L’objectiu és sempre múltiple: millorar la capacitació de les tripulacions, avaluar la capacitat de coordinació i resposta davant diferents successos i que els grups de resposta es familiaritzin amb el maneig d’equips i amb les tècniques utilitzades per a afrontar de la millor manera possible episodis reals d’emergència en la mar.
Simulacre
El dimecres, 17 de novembre, a una milla de la bocana del port de Castelló, el vaixell de càrrega a granel Alexandra TU, amb destinació Marsella, fa un canvi de rumb i col·lideix amb el vaixell gasero Gas Link, en maniobra d’entrada a port. El vaixell de càrrega a granel a penes té danys en la proa, però el gasero sali molt perjudicat per la col·lisió: hi ha un ferit que requereix evacuació i, a més, danys en el casc a l’altura d’un tanc de fuel-oil, que provoquen un abocament a la mar. L’endemà, a més, es produeix una fuita controlada d’amoníac a l’atmosfera.
Aquest és l’escenari de l’exercici de lluita contra la contaminació marítima, d’àmbit internacional i amb mitjans reals aeromarítimos, PolEx 2021, que va començar ahir, dia 17, i ha culminat aquest migdia a Castelló, dirigit per la Direcció General de la Marina Mercant i executat per un operatiu de més d’un centenar de persones, entre mitjans marítims i aeris, coordinats per Salvament Marítim.
Aquest escenari ha exigit activar el Pla Marítim Nacional en situació 2 per a afrontar l’emergència. A més, és la primera vegada que en un exercici PolEx se simula una contaminació produïda per substàncies químiques.
Durant l’exercici, desenvolupat al llarg de dos dies, Salvament Marítim ha desplegat material de lluita contra la contaminació per a la recollida i contenció de l’hidrocarbur, amb la intervenció dels vaixells Clara Campoamor i Marta Mata i la Salvamar Sabik, secundats per l’helicòpter Helimer-211, que ha realitzat labors de monitoratge i seguiment de la contaminació. També han participat de manera complementària mitjans marítims d’altres institucions i entitats, destacant la intervenció del vaixell Muntanya Anaga, de la EMSA.
Els mitjans de recollida i contenció usats en el simulacre han dirigit els esforços a reduir i eliminar la contaminació per fuel-oil i la fuita d’amoníac. En el cas de la contaminació química s’ha treballat amb els mitjans del propi vaixell accidentat, en col·laboració amb els remolcadors de port, mitjançant el sistema d’abatuda (dissolució mitjançant aportació massiva d’aigua). Per a la taca de fuel-oil, simulada mitjançant crispetes de blat de moro, s’han desplegat barreres i skimmers (sistema de recollida d’hidrocarburs).
El simulacre també ha inclòs un exercici de salvament per a evacuar al tripulant ferit en helicòpter i el seu posterior trasllat a un centre sanitari.

Quiero recibir las notas de prensa