Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
L’Autoritat Portuària de Castelló iniciarà els tràmits per a la redacció del projecte constructiu de l’estació intermodal que se situarà en el traçat del nou accés ferroviari sud al port.
Així s’ha acordat aquest matí després de rebre el vistiplau a l’estudi funcional per part de la comissió mixta integrada per les administracions competents en la matèria: Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Organisme Públic Ports de l’Estat, Adif, Generalitat Valenciana, Ajuntament de Castelló i Autoritat Portuària de Castelló. També ha assistit a la reunió el Comissionat del Govern per al desenvolupament del Corredor Mediterrani a Espanya, Josep-Vicent Boira.
Ara, PortCastelló encarregarà el projecte constructiu i l’estudi econòmic financer per a impulsar una infraestructura productiva que suposarà un estalvi en costos logístics per a les empreses castellonenques i permetrà incrementar els trànsits de PortCastelló.
L’estudi funcional que hui ha rebut el suport de la comissió analitza la funcionalitat i explotació de l’estació, després de l’estudi que es va redactar sobre demanda intermodal terrestre generada per la producció industrial de la província i la demanda marítima vinculada als trànsits del port de Castelló. Concloïa que el 39% de la càrrega de l’estació intermodal serà aportada pel port i permetrà exportar per tren pel corredor mediterrani anualment bona part dels 1,7 milions de tones de taulell i 1 milió de productes agrícoles de PortCastelló.
“Serà una infraestructura que estarà al servei dels sectors productius de la província”, ha assenyalat el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó. ”El 97,8% de la indústria ceràmica estarà a menys de 40 quilòmetres de l’estació, donarà resposta a les exportacions del sector citrícola, i obrirà noves oportunitats per al sector químic i energètic que es localitza al costat del port”.
L’Autoritat Portuària de Castelló assumirà la inversió necessària per al desenvolupament de l’estació intermodal, la valoració econòmica de la qual ronda els 21 milions d’euros. Es desenvoluparà en diverses fases per a optimitzar la seua explotació i preveu futures ampliacions per a donar resposta a les necessitats reals de demanda en els pròxims anys. “És una infraestructura que es planifica amb visió de futur i que ni se sobredimensiona en un primer moment ni es pot quedar xicoteta perquè reserva una ampliació que farà que tot els construït siga vàlid”, ha indicat Rafa Simó.
L’estació intermodal es dissenya per a un escenari mitjà de trànsits de 40 trens a la setmana i un total de 90.000 TEUs/any, més de 66.000 UTIs/any i més de 1,7 milions de tones en l’horitzó del 2044. El trànsit marítim suposa el 39% dels trens totals i el restant 61% és trànsit terrestre.
L’estació intermodal estarà connectada directament amb el port de Castelló, disposarà d’ample mixt UIC i ibèric, amb accés per via electrificada, i situada com a passant, és a dir, de connexió directa en tots dos sentits, per a evitar colls de botella. De fet, es van visitar altres estacions intermodals per a conéixer el seu funcionament i dissenyar la de Castelló sense inconvenients operatius. En una primera fase, l’estació es planteja amb un total de 5 vies addicionals a l’accés ferroviari sud al port, per a trens de 750 metres: 3 vies de recepció/expedició i 2 vies de càrrega/descarrega. Es preveu una segona fase que afegiria una via més de recepció/expedició i 1 més de lliurament/recepció.
El president de l’Autoritat Portuària de Castelló ha explicat que l’estació intermodal “és una infraestructura clau per a la província perquè permetrà augmentar la quota modal de ferrocarril, ser més competitius i més sostenibles atés que el trànsit ferroviari redueix el cost energètic i redueix l’impacte ambiental”.