Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
La pesca i el port de Castelló han treballat de la mà durant anys impulsant i donant-se suport mútuament en l’activitat econòmica i social de la província. La primera pedra utilitzada per a l’aixecament del moll que va veure la llum al port de Castelló es va col·locar en 1891 al que va seguir la constitució de la Junta del Port en 1902, donant així el primer pas a la creació d’una activitat coordinada que guiaria a la ciutat cap a una nova prosperitat i modernització.
Els inicis de l’activitat pesquera a Castelló compta amb algunes curiositats en la seua història, com l’aparició d’unes restes ibèriques i romanes que demostren que la costa del Grau de Castelló té més de dos mil anys de tradició de comerç portuari. Així, durant la presència de la dominació musulmana en la costa mediterrània es van dur a terme activitats de pesca i activitat comercial consolidada abans de la conquesta. D’altra banda també existeix documentació que reflecteix que els primers pescadors domiciliats en la zona daten de 1398.
La pesca s’ha convertit en una professió que ha recolzat a les famílies castellonenques i al barri mariner i en l’actualitat és una tradició que no ha perdut la seua essència amb el transcurs dels anys.
La Llotja protagonitza un dels canvis positius que ha acompanyat al desenvolupament del port de Castelló. La seua primera subhasta va ser de pesca d’arrossegament i en l’actualitat es poden trobar les captures del dia. Des de fa anys la llotja s’ha adaptat a les noves tecnologies oferint subhastes telemàtiques.
La pesca de Castelló s’agrupa en tres modalitats de pesca: fanal o encerclament, bou o arrossegament, i trasmall o artesanal.
La modalitat d’encerclament s’encarrega de capturar espècies de superfície com les sardines o aladrocs mentre que la pesca d’arrossegament és exercida per un vaixell que remolca una xarxa de fons i captura com el polp, el calamar, la sépia, entre altres. Finalment, la modalitat artesanal té diferents tipus de captura, alguns amb xarxa, uns altres amb ham i pesca espècies tant de fons com de superfície depenent de la tècnica que s’utilitze.
Per tot això, el sector pesquer és fonamental. Any rere any aquesta professió, les seues tradicions i els seus pescadors treballen de la mà al costat del port de Castelló per a mantindre viva aqueixa part de la província que d’alguna manera la dota d’una identitat carregada d’esforç i constància.