Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
El president de l’Autoritat Portuària, Francisco Toledo, recorda que “els ports són clau per al tràfic de mercaderies per ferrocarril ja que el 80% de les importacions i el 60% de les exportacions es realitzen pels ports”
La Fundació Conexus ha organitzat a Madrid una Jornada de debat on s’ha posat de manifest que és crucial per a la competitivitat de les empreses espanyoles incrementar la quota de transport de mercaderies per ferrocarril i acostar-se a la mitjana europea, així com els corredors Cantàbric-Mediterrani i Mediterrani, segons el President de Conexus, Manuel Broseta.
En la trobada, realitzada en col·laboració amb els grups empresarials Aragonex i CEV, han participat el Secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, els Presidents dels Ports de Castelló i València, el President de la Comissió d’Infraestructures de la CEV, José Luis Santa Isabel, i el President de Conexus, Manuel Broseta; davant un fòrum d’empresaris aragonesos, madrilenys i valencians.
El President de Conexus, Manuel Broseta, ha explicat que la fi d’aquesta trobada és trobar sinergies potencials i reals entre la Comunitat Valenciana, Madrid i Aragó, territoris molt afins i que poden potenciar les seues economies i les seues empreses treballant de forma coordinada i conjunta.
El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, ha considerat “vital que el Corredor Cantàbric-Mediterrani funcione, i el més prompte possible, de manera òptima”. Per a això, des del Govern, “estem treballant amb les autoritats europees per a aconseguir que aquest Corredor, en el període 2021-2027, siga susceptible de ser finançat amb fons europeus”. Ja hi ha declaracions importants de les autoritats europees que “accepten com a propi aquest Corredor”, ha anunciat.
Saura va subratllar que “en el projecte de pressupostos que està en el Congrés, i que reflecteix el que el Govern vol per a aquest eix, el Corredor Mediterrani creix entorn d’un 90% i el que connecta a aquest amb l’Atlàntic, descomptant la Y basca, creix un 80% si el comparem amb l’any passat”.
El secretari d’Estat, que ha recordat que el pressupost d’inversió del Grup Foment per a 2019 s’incrementarà quasi un 27%, recalca que la inversió en infraestructures és “una gran palanca per a l’economia espanyola”. “Entenem que cal invertir més, que cal connectar tot millor, perquè aquesta siga la palanca que ens porte a aconseguir l’objectiu de mobilitat sostenible” ha expressat.
“Estem treballant en una Llei de Mobilitat Sostenible que volem portar al Parlament”, ha anunciat Saura que va plantejar la necessitat de realitzar les inversions necessàries per a aconseguir aquest objectiu.
CEV
“El Corredor Cantàbric-Mediterrani unirà els Corredors Atlàntic i Mediterrani i els farà més competitius; connectarà grans àrees logístiques i industrials amb els ports del Mediterrani i de la Cornisa Cantàbrica; potenciarà l’ús del transport ferroviari per al transport de mercaderies; cohesionarà els territoris; afavorirà la mobilitat mediambientalment sostenible de les persones i generarà major activitat econòmica, és a dir més empreses, més ocupació, major integració d’Espanya amb Europa i d’Europa amb l’Espanya mediterrània, incrementant la competitivitat de l’empresa espanyola i europea. La inversió que requereix tindrà un ràpid retorn per a les economies de les autonomies implicades i de tot el país”, ha assegurat José Luís Santa Isabel, president de la Comissió d’Infraestructures de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).
PORT DE CASTELLÓ
El President del Port de Castelló, Francisco Toledo, ha recordat que Espanya es troba a la cua de transport de mercaderies per ferrocarril amb només un 5% del transport terrestre, mentre que la mitjana de la Unió Europea és del 18%. Aquesta enorme diferència es paga amb majors costos logístics per a les empreses, major cost energètic, major factura del petroli i majors costos ambientals que tard o d’hora acabaran repercutint-se en el transport.
Per a Toledo “els ports són clau per al tràfic de mercaderies per ferrocarril ja que el 80% de les importacions i el 60% de les exportacions es realitzen pels ports. Els corredors Cantàbric-Mediterrani i Mediterrani són claus perquè Espanya convergisca a aqueixa mitjana europea ja que poden aportar un gran trànsit. En aquest sentit PortCastelló aposta fortament per la connexió ferroviària, amb inversions previstes de més de 60 milions per a millorar la connectivitat del ferrocarril.
Pel Port de Castelló, que és molt competitiu en granels sòlids -ja que és el quart d’Espanya, i per a exportar a països Mediterranis, del Mar Negre, Rojo, Aràbic, Golf Pèrsic i Àfrica- importen i exporten empresaris aragonesos que milloren la competitivitat de les seues empreses amb la millora de la connexió ferroviària.
El corredor Cantàbric-Mediterrani és primordial per al desenvolupament econòmic d’Aragó en acostar-lo als ports valencians però també ho és per als ports i per a la Comunitat Valenciana perquè suposa una connexió irrenunciable amb Aragó i amb la cornisa Cantàbrica. PortCastelló i el port de Bilbao tenen una experiència des de fa anys. Després d’anunciar el Ministeri que Castelló i Tarragona únicament estaran units per ample internacional és més necessari que mai el corredor Càntabre-Mediterrani.
PORT DE VALÈNCIA
El President del Port de València, Aurelio Martínez, ha posat sobre la taula que el principal node logístic marítim del Mediterrani (València) ha d’estar connectat amb un dels principals enclavaments logístics de la península com és Saragossa. Aquesta connexió permetrà vertebrar dos territoris amb gran activitat econòmica, pes i potencial logístic, així com superar el desequilibri comercial existent entre la tercera i quarta ciutat d’Espanya a causa d’una connexió ferroviària enormement deficient.
Segons Martínez “volem ser la PORTA D’ARAGÓ AL MEDITERRANI per això volem poder competir en condicions d’igualtat amb altres ports i Aragó es mereix poder elegir, triar la que considere la millor opció. Establim les bases per a una relació estratègica i col·laboració mútua”. “A nosaltres ens permet millorar la interoceànica, la connectivitat amb els mercats i guanyar massa crítica. Per Aragó guanyar una nova i natural eixida al mar, reclamada des de principis del segle XX”.
Aurelio Martínez ha explicat que estan planificant el port dels pròxims 15 anys: “l’ampliació nord preveiem tindre-la adjudicada abans d’estiu, que suposarà uns 1.200 Milions d’inversió pública i privada i ampliarà la capacitat del Port en 5 M de Teus més. L’accés nord, inseparable de l’ampliació nord i essencial per al correcte desenvolupament de les àrees logístiques de València i Sagunt. Cada dia entren i ixen del port 6.000 camions, xifra que es multiplicarà amb la posada en marxa de l’ampliació.”
A més “la imminent comercialització de la Zal de València i Parc Sagunt I, amb la signatura la setmana que ve, de la venda de la nostra parcel·la de 280.000 m2 a Tempe / Inditex. El futur desenvolupament del Parc Sagunt II. El corredor ferroviari càntabre – mediterrani; i la terminal intermodal de Font Sant Lluís, confrontant amb el port”, afegeix el President del Port de València. Per a finalitzar ha explicat el repte “Ministeri, Port, ADIF, Generalitat i Ajuntament de la posada en marxa de la qual hauria de configurar-se com la gran terminal ferroviària valenciana per a mercaderies. També és important que participarem en la nova terminal intermodal de Vicálvaro; i en definitiva estem mobilitzant inversions públiques i privades per valor de més de 2.000 M€”.