Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló presenta les seues 18 accions de protecció ambiental

1 March 2019

El port de Castelló àmplia la seua xarxa de sensors de partícules, els mesuraments de les quals podran conéixer-se a temps real en el portal web

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló manté una reunió amb responsables de la Conselleria de Medi Ambient

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha mantingut hui una trobada amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Francisco Javier Quesada, i el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, per a presentar-los un informe sobre les actuacions en matèria de protecció mediambiental dutes a terme en el port de Castelló.

Francisco Toledo ha assenyalat que la sostenibilitat mediambiental és un objectiu prioritari per a l’Autoritat Portuària “que passa per inversions en protecció mediambiental i també per fer una operativa cada vegada més respectuosa i adaptada a la mercaderia, perquè hem de conjugar el desenvolupament econòmic del port i el seu entorn amb el benestar dels veïns”.

Per això, PortCastelló ha desenvolupat 18 accions de protecció ambiental, des de l’àmbit públic i el privat, majoritàriament relacionades amb la disminució de partícules en l’atmosfera. Aquestes accions s’han dut a terme des d’àmbits diferents, com són la manipulació de la mercaderia de l’estiba, circulació del trànsit rodat, apilament de materials, xarxa de presa de dades del nivell de concentració de partícules, creació del departament de sostenibilitat i informació mediambiental, entre altres.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló ha destacat l’ampliació de la xarxa de mesuradors de partícules, en passar de les 2 existents a 5, que cobriran la totalitat del perímetre del port i que permetran conéixer de forma instantània la informació de qualitat en l’aire. Aquesta xarxa s’integrarà en la xarxa de sensors de la Generalitat Valenciana.

Francisco Toledo ha anunciat que pròximament s’habilitarà un enllaç directe a aquesta informació en el portal web de PortCastelló “perquè la ciutadania puga conéixer en tot moment els nivells de qualitat de l’aire”, dels quals ha dit “estan notablement per davall dels nivells permesos per la llei”.

Francisco Toledo ha manifestat que “PortCastelló és la mina del sector ceràmic i no podem permetre’ns tindre una situació que impedisca les importacions del sector”. El president de l’Autoritat Portuària ha afirmat que “el nostre objectiu és generar una nova cultura entre tots els actors del port, al mateix temps que traslladar aquesta informació als ciutadans, perquè la transparència genera confiança”.

En total, les inversions en sostenibilitat ambiental en els tres últims anys en el port s’eleven a 70 milions. Aquestes inversions han fet possible, entre altres qüestions, la construcció de 3 pantalles atrapa-pols que serveixen de contenció del material pulverulent que es genera amb la manipulació dels granels sòlids. La xarxa de pantalles s’anirà estenent fins a tindre la cobertura òptima, atés que els resultats d’un estudi elaborat per l’Institut de Tecnologia Ceràmica demostren la seua eficàcia.

D’altra banda, s’ha escomés un pla de retirada de mercaderia dels molls per a minimitzar el temps d’estada dels granels sòlids, i s’ha tret a concurs la concessió del moll de la Ceràmica per a dotar l’operativa de descàrrega de major nivell de protecció ambiental.

A més, l’Autoritat Portuària duu a terme inspeccions in situ de totes les operatives de granels sòlids i vigila que el compliment de la normativa que exigeix l’ús de tendals en els camions per a cobrir les mercaderies.

Aquestes mesures han vingut acompanyades per la ferma aposta del sector privat per implementar accions de caràcter ambiental. De fet, s’ha incrementat en un 18% la superfície de magatzems tancats, aconseguint els 175.000 metres quadrats, i un 21% la superfície de magatzems semitancats, aconseguint els 38.500 metres quadrats.

“El port té una responsabilitat mediambiental, i no solament ens hem de destacar per creixements de trànsits, si no també per les nostres mesures de protecció ambiental”, ha conclòs Francisco Toledo. De fet, el port de Castelló és el quart en trànsit de granels sòlids dels 46 ports del sistema portuari espanyol i el tercer més rendible. “Treballem per a estar en les primeres posicions dels ports en protecció ambiental”.

 

 

Vull rebre les notes de premsa