Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló presenta al sector logístic-portuari el projecte Ports 4.0

16 October 2019

Francisco Toledo: “És un projecte col·lectiu del sistema portuari espanyol que marcarà un camí i es convertirà en un referent internacional”

PortCastelló busca innovacions en matèria de Medi ambient, Sostenibilitat i Seguretat

 

L’Autoritat Portuària de Castelló ha acollit hui la presentació de Ports 4.0, el major fons d’innovació oberta per a l’ecosistema logístic-portuari. A la presentació, que ha sigut inaugurada pel president de l’Autoritat Portuària, Francisco Toledo, han assistit el cap d’Innovació de Ports de l’Estat, l’entitat promotora del fons, i el director de Espaitec, Juan Antonio Bertolín, així com prop de mig centenar de startups i representants del sector interessats en el desenvolupament del fons.

El president, Francisco Toledo, ha ressaltat en la seua intervenció el revulsiu que suposa la denominada Quarta Revolució i que fa referència a la transformació cap a l’economia 4.0. En aquest sentit, ha emfatitzat la idea que “la nova era digital té l’avantatge que la seua matèria primera, el talent i el coneixement, es poden deslocalitzar, enfront dels materials fòssils com el petroli o el carbó que han protagonitzat altres revolucions industrials”. A més, ha afegit que “el coneixement no s’esgota (…), el talent com més es comparteix, més es genera”, té un efecte multiplicador. “La innovació i la investigació són elements de competitivitat i vivim un canvi d’època en el qual eixiran reforçats aquells territoris que sàpien generar coneixement”.

En relació a Ports 4.0, el president ha aplaudit la iniciativa i ha assenyalat que és “un projecte jurídicament molt innovador”. S’ha mostrat “convençut” que “serà referent en el sector públic espanyol”. “És un projecte col·lectiu del sistema portuari espanyol que permetrà marcar un camí, produir innovació en els sectors logístic i portuari, i ser un referent internacional”.

Per la seua part, José Antonio Bertolín,  director del Parc Científic i  Tecnològic de l’UJI, ha convidat a l’entorn portuari a conéixer i participar en aquest hub d’innovació de Castelló i referent en el suport a emprenedors, creixement empresarial i transferència de coneixement.  “Som un element dinamitzador dins de l’ecosistema innovador, perquè connectem ciència, tecnologia, innovació i emprenedoria”.

Així mateix, s’ha subratllat el gran interés que ha despertat el fons en l’entorn logístic- portuari de Castelló. El port i el seu ecosistema estan oberts a rebre, promoure i incorporar innovacions en totes les verticals i usos definits per Ports 4.0. No obstant això, la seua situació estratègica en el mapa de ports d’Espanya, els convida a prioritzar les innovacions en matèria de Medi ambient, Sostenibilitat i Seguretat, i s’ofereixen com a “camp de proves” per als projectes i idees que se seleccionen en el marc de Ports 4.0.

 

Dos trams de 12 milions d’euros

El representant de Ports de l’Estat, José Llorca, ha anunciat que “el fons Ports 4.0 eixirà en dos trams de 12 milions cadascun d’ells”. “El primer s’activarà de forma imminent després d’haver superat tots els tràmits administratius”, ha explicat.

Llorca ha avançat els principals termes en els quals es basarà la convocatòria, que està a l’espera de conéixer els detalls que es publicaran en les bases reguladores. El responsable d’Innovació de Ports de l’Estat ha assegurat que els requisits per a la presentació de projectes “no seran farragosos, s’ha intentat que siguen el més senzills possibles”.

 

La presentació a Castelló s’emmarca dins de la ronda de difusió que està realitzant Ports de l’Estat en els principals ports espanyols amb el suport de l’oficina tècnica adjudicatària, l’UTE de KPMG i Innsomnia. El següent esdeveniment se celebrarà el dilluns 21 d’octubre a Sevilla i els interessats poden inscriure’s en aquest enllaç.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vull rebre les notes de premsa