Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló acull unes jornades dels centres de Stella Maris del litoral espanyol

3 October 2019

Stella Maris

Castelló alberga des d’ahir dijous la XXVIII Assemblea Nacional de la Pastoral del Mar que reuneix els principals centres Stella Maris del litoral espanyol. Aquesta trobada, amb caràcter bianual, que es prolongarà fins demà dissabte, està organitzat per la Conferència Episcopal Espanyola i compta amb l’estreta col·laboració de l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de la capital castellonenca.

En l’acte d’obertura ha participat Francisco Toledo, president de PortCastelló, qui ha donat la benvinguda als assistents de totes les delegacions i ha recordat com es va forjar la creació, en uns locals cedits per l’Autoritat Portuària, del Stella Maris de Castelló fa quasi tres anys. Toledo ha mostrat el seu orgull per la tasca desinteressada d’aquest grup de voluntaris que li “posen rostre humà, cor i ànima a la dinàmica quotidiana de la comunitat portuària”.

Per la seua part el regidor-delegat de Benestar Social, José Luis López, ha assenyalat en la seua al·locució que el Mediterrani és un mar d’oportunitats econòmiques, culturals i socials. “L’ajuntament de Castelló no podia –ha declarat- estar al marge d’aquesta tasca d’acolliment i acompanyament als marins que en un número elevat recala diàriament en el nostre port”. López ha recordat que durant les seues últimes vacances va acompanyar als voluntaris en sengles visites a vaixells per a comprovar de primera mà com es fa la tasca d’informació i assessorament als tripulants dels vaixells amarrats en el nostre port. Aquest regidor ha reiterat el compromís unànime de la corporació municipal a continuar prestant ajuda econòmica i financera per a poder continuar en el futur amb aquest servei d’atenció als marins de tot el món que ens visiten.

La clausura de l’acte inaugural ha sigut a càrrec del bisbe de la diòcesi de Sogorb-Castelló, Casimiro López, qui ha rememorat la gènesi d’aquest projecte que ell mateix impuls des de l’any 2015 i que va ser una realitat dos anys i mig després, després d’unes fructíferes negociacions amb institucions i entitats de tota índole, sobretot amb l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de la nostra capital. El bisbe de la diòcesi ha encoratjat als presents, representants de diverses delegacions de tota Espanya, a preservar la dignitat dels treballadors del mar, a prestar-los un càlid acolliment i, com assenyala, el Papa Francesc a escoltar-los i proporcionar-los calor humà. Posteriorment, en aquesta sessió inaugural, ha intervingut el director nacional de l’Apostolat del Mar, Ramón Caamaño i els delegats dels ports presents en aquesta assemblea general.

Finalment, la directora del Port, Ana Ulloa, ha dictat la conferència inaugural sobre la “Humanització dels ports”. La responsable del Port ha esmentat les diferències entre els treballadors portuaris de Castelló del segle passat i les condicions actuals de treball amb una major seguretat i professionalitat. “Només a l’Espanya mediterrània l’activitat portuària i el mar genera mig milió d’ocupacions”. Ulloa ha esmentat que en el Pla Estratègic del Port -en procés d’elaboració- s’inclouran mesures relacionades amb la filosofia de l’economia blava que comporta major sostenibilitat, respecte a les persones i salvaguarda del medi ambient.

Per a hui divendres està previst debatre entre altres aspectes sobre el món de la pesca, les prestacions i les actuacions de l’Institut Social de la Marina, els drets que assisteixen als treballadors de la mar i sobre la conveniència d’instaurar les juntes de Benestar en els ports espanyols.

 

 

Vull rebre les notes de premsa