Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
L’Autoritat Portuària de Castelló acull una jornada amb la participació de ports de totes les comunitats autònomes per les quals discorre la infraestructura
Els ports posen en valor el paper de FERRMED i el Comissionat per al desenvolupament del corredor
L’Autoritat Portuària de Castelló ha acollit hui la taula redona “Els ports de l’Arc Mediterrani espanyol i les connexions ferroviàries a les seues hinterlands”, en la qual han participat representants de ports de totes les comunitats autònomes que estan en l’arc mediterrani espanyol: Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana i Catalunya.
La jornada ha tingut com a objectius estudiar les inversions que s’estan realitzant des dels ports en matèria de connectivitat ferroviària com a grans generadors de càrrega per ferrocarril “per a aconseguir que Espanya isca dels últims llocs de la Unió Europea en transport ferroviari de mercaderies, i millorar així la competitivitat de l’economia”, segons ha afirmat durant la inauguració el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo.
També analitzar les millores que necessita el corredor mediterrani perquè el transport de mercaderies siga viable i, finalment, coordinar les accions de desenvolupament del corredor mediterrani conjuntament amb els ports “perquè siga una realitat el més prompte possible”, ha assenyalat Francisco Toledo.
La taula redona ha sigut inaugurada per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Arcadi España; el president de FERRMED, Joan Amorós, i el Comissionat per al desenvolupament del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira.
L’alcaldessa ha assenyalat que el corredor mediterrani i la seua unió amb els ports és “una qüestió de competitivitat, desenvolupament i futur” i per a això considera “fonamental” la nova àrea logística que es contempla en el Pla General d’Ordenació Urbana al costat del port de Castelló.
Per la seua part, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, ha afirmat que “els ports no han d’estar deslligats del seu entorn i han d’avançar al costat de la societat que els envolta a la recerca del creixement i ocupació de qualitat de manera sostenible i eficient”.
El president de FERRMED ha recalcat que l’arc mediterrani és “una de les zones més dinàmiques d’Europa” i ha reivindicat la necessitat del corredor mediterrani “per una qüestió mediambiental”. En aquest sentit, ha recordat que el transport de mercaderies és “responsable del 30% de les emissions, per la qual cosa han d’impulsar-se corredors ferroviaris com a alternativa”.
El Comissionat per al desenvolupament del corredor ha assegurat que “treballem perquè aquesta infraestructura siga una realitat en aquesta legislatura”.
La directora general de l’Autoritat Portuària de Castelló, Ana Ulloa, ha destacat la localització geoestratègica del port de Castelló i l’evolució experimentada en tota mena de mercaderies. En la seua intervenció, s’ha referit a les inversions en matèria de connectivitat ferroviària incloses en el pla inversor del port, com són l’estació intermodal, la connexió entre les seues dues dàrsenes i la connexió amb el corredor mediterrani.
Les tres infraestructures situaran al port de Castelló entre els millors connectats del sistema portuari espanyol. Està previst que a la fi d’enguany es licite l’estació intermodal, una vegada concloga l’estudi funcional que desenvolupa la Generalitat Valenciana. La inversió és de 20 milions d’euros.
La licitació per a la connexió entre dàrsenes mitjançant ponts retràctils està prevista en els pròxims mesos, amb una inversió de 17 milions. Finalment, es troba molt avançat el projecte constructiu per a la connexió del port amb el corredor mediterrani, i es preveu que enguany se signe el conveni de cofinançament amb el ministeri de Foment.
Les jornades han servit per a posar de manifest les inversions amb fons propis que escometen els set ports presents en les jornades (Alacant, Almeria, Barcelona, Cartagena, Castelló, Tarragona i València) en connectivitat ferroviària, estacions i fins i tot en millora de la xarxa general de ferrocarrils, per un valor pròxim als 400 milions d’euros.
A més, s’ha posat de manifest el paper essencial que juguen tant el Comissionat per al desenvolupament del corredor mediterrani com FERRMED per a impulsar la col·laboració entre ports, de manera similar a com ho fan els ports bàltics. Així ho ha expressat el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, qui ha tancat les jornades recordant que pels ports espanyols passen el 80% de les importacions espanyoles i s’exporta el 60% de les mercaderies. “Per tant, els ports són uns grans generadors de càrrega “.