Comunicació

Notes de prensa

El ITC confirma l’eficiència de les pantalles atrapa-pols instal·lades en el port de Castelló

15 May 2019

L’Institut de Tecnologia Ceràmica certifica que redueixen de manera significativa la dispersió de partícules PM10

L’Institut de Tecnologia Ceràmica de Castelló ha mesurat l’eficiència de les pantalles atrapa-pols instal·lades per l’Autoritat Portuària de Castelló per a resguardar al Grau de Castelló de partícules pulverulentes derivades de la càrrega i descàrrega de granels sòlids en el recinte portuari. Aquesta primera anàlisi s’ha realitzat sobre la pantalla situada en el moll transversal exterior de PortCastelló.

L’eficiència s’ha definit com el percentatge de PM10 (partícules amb un diàmetre inferior a 10 µm) retingut per la pantalla, de manera que una eficàcia del 100% indicaria que la pantalla reté tot el PM10 emés. A més, s’ha determinat sota els diferents escenaris meteorològics identificats com més representatius de la zona d’estudi. L’estudi observa que les condicions de velocitat i direcció del vent, juntament amb l’altura i la distància de l’apilament a la pantalla, afecten significativament sobre l’eficàcia aconseguida.

És a dir, considerant el focus d’emissió a diferents altures i distàncies de la pantalla, aquesta atrapa una mitjana del 25% de les partícules emeses, “la qual cosa suposa un bon resultat que justifica àmpliament la inversió”, ha explicat el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo. L’eficiència pot arribar fins al 50% amb focus d’emissió baixos i pròxims a la pantalla. A més, el ITC conclou que a sotavent de la pantalla s’observa un efecte notable fins i tot a grans distàncies, superiors a 200 metres, especialment pel que fa a concentracions de PM10.

L’estudi també ha analitzat l’eficiència de les pantalles quan els depòsits de material estan situats en la part oposada a aquella on ve el vent. En aquest cas, la pantalla atrapa-pols redueix la velocitat del vent i afavoreix la deposició de les partícules en suspensió i per tant millorar la qualitat de l’aire.

L’Autoritat Portuària de Castelló ha situat un total de tres pantalles atrapa-pols en el port: una en el moll Transversal Exterior, una altra en el moll de la Ceràmica, i la tercera en la dàrsena sud. En conjunt, s’han invertit 650.000 euros en la seua adquisició, i compten amb el seguiment i avaluació de l’Institut de Tecnologia Ceràmica. Per a això el ITC ha definit una metodologia d’experimentació a peu de camp per a determinar les condicions ambientals típiques en la zona i les velocitats de deposició de les pantalles.

PortCastelló ha presentat recentment les seues 18 accions de protecció mediambiental, entre les quals destaquen mesures per a per a minimitzar l’emissió de partícules a causa del trànsit de camions, la instal·lació de renta-rodes en els vials d’eixida del moll de la Ceràmica per a frenar l’arrossegament de partícules fora del port o la instal·lació de mesuradors de contaminació, els índexs de les quals podran conéixer-se en temps real a través del portal web de PortCastelló.

En www.portcastello.com s’ha obert un apartat específic de sostenibilitat, en el qual ja s’han publicat els informes de 2017 i 2018 que certifiquen que els nivells d’emissió del port “no solament compleixen amb la legislació vigent, si no que a més estan molt per davall del màxim legalment permés”, ha dit Francisco Toledo. “No obstant això, l’Autoritat Portuària treballa per a adoptar les millors pràctiques mediambientals amb la finalitat de rebaixar encara més els nivells d’emissions”.

Finalment, l’Autoritat Portuària de Castelló ha concessionat el moll de la ceràmica per a dues terminals de granels sòlids. Aquesta decisió, aprovada ja pel Consell d’Administració de PortCastelló, planteja novetats en l’operativa de granels sòlids i la dotarà del major nivell de protecció ambiental.

Vull rebre les notes de premsa