Comunicació

Notes de prensa

BP Oil, Noatum, TMG, Col.lectius per la Cultura al Grau i Stella Maris, seleccionats per als IV Premis Faro PortCastelló

28 February 2019

El jurat reconeix la seua tasca en Seguretat Laboral, Protecció Mediambiental, Cultura i Compromís Social

El lliurament dels guardons se celebrarà el pròxim 12 d’abril

L’Autoritat Portuària de Castelló ha acollit l’última de les reunions del jurat dels IV Premis Faro PortCastelló. En aquesta ocasió ha seleccionat als guardonats per a les categories de Seguretat Laboral, Protecció Mediambiental, Compromís Social i Cultura. Aquesta última candidatura s’incorpora per primera vegada.

El jurat reconeix la tasca de Noatum Terminal de Castelló S.A. i Terminal Marítima del Grau S.L.O. en Protecció Mediambiental, a BP Oil Refineria de Castelló en Seguretat Laboral, el Compromís Social de Stella Maris Castelló i a Col.lectius per la Cultura al Grau en Cultura.

En total, 55 representants de diferents sectors han conformat el jurat dels IV Premis Faro PortCastelló. Un jurat paritari i majoritàriament extern a l’Autoritat Portuària que ha deliberat sobre un total de 9 categories: comunicació, innovació, trajectòria empresarial, seguretat laboral, iniciativa empresarial, protecció mediambiental, compromís social, igualtat i cultura. La proposta del jurat s’elevarà al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de Castelló. La gala de lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim 12 d’abril.

Trajectòria de les candidatures

1.- Seguretat Laboral: BP Oil Refineria de Castelló

“La seguretat és el primer” és la màxima de la refineria, que porta treballant més de 50 anys per a convertir-se en una empresa líder en la matèria. La seguretat en BP descansa en tres pilars bàsics: disseny i manteniment de les instal·lacions, processos i normes d’operació, i les persones. També en un sistema de gestió integral de HSSE (salut, seguretat, protecció de planta i medi ambient per les seues sigles en anglés). L’empresa compta amb diverses eines i mecanismes de control per a materialitzar la seua cultura de seguretat. Fruit de tot això, durant l’any passat ha comptabilitzat més de 5 milions d’hores/home sense accidents amb baixa i més de 25.000 hores de formació en seguretat. A més ha posat en marxa un centre de formació de seguretat i ha implementat una eina específica que permet realitzar una avaluació sistemàtica dels riscos específics de cada lloc de treball.

 

2.- Protecció mediambiental: Noatum Terminal de Castelló S.A. i Terminal Marítima del Grau S.L.O. (TMG)

Totes dues terminals han compromés inversions que revolucionaran l’operativa de descàrrega de granels sòlids en el port de Castelló i la dotaran del major nivell de protecció ambiental. Les inversions són fruit de la decisió de l’Autoritat Portuària de Castelló de traure a concurs la concessió del moll de la Ceràmica.

La proposta mediambiental de Noatum compromet 31,7 milions d’euros en noves inversions, maquinària i millora de les infraestructures. Construirà una nau totalment tancada en el moll per a l’operativa de la terminal, que es realitzarà amb mecanitzat continu fins a la nau, i instal·larà bàscules, renta rodes, tremuges ecològiques i para-bandes al seu voltant. Completa les mesures de protecció ambiental amb l’ús de nebulitzadors d’aigua. A més, Noatum planteja construir una segona nau tancada en la zona posterior del moll de la ceràmica connectada amb la del moll.

La proposta mediambiental de TMG compromet una inversió en maquinària i instal·lacions de 17,2 milions. Construirà dues naus semitancades per a l’operativa de la terminal, que es realitzarà amb cinta carenada i mecanitzat continu fins a una de les naus, i instal·larà dues bàscules i renta rodes. Completa les mesures de protecció ambiental amb l’ús de nebulitzadors d’aigua i aspersors a l’interior de les naus.

 

3.- Cultura: Col.lectius per la Cultura al Grau

És una federació creada en 2014 integrada per sis associacions culturals del Grau que han unit esforços per a dinamitzar, promoure i dignificar la cultura al Grau. Són membres de la federació Botafocs, Coral Polifònica Sant Pere, Associació Cultural Dolçainers i Tabaleters del Grau, Grup de Danses Illes Columbretes, Associació Cultural La Barraca i Unió Musical del Grau. Organitzen activitats culturals tals com exposicions, teatre o dansa, així com les “Firas de la Cultura al Grau” en el moll de Costa i que van per la seua quarta edició. És de destacar la creació de la Xarxa Cultural del Grau, un directori de recursos culturals del districte marítim.

 

4.- Compromís social: Stella Maris Castelló

Els “Stella Maris” formen part d’una xarxa de centres de voluntariat i suport als marins per tot el món. A Castelló es posa en marxa en 2017 gràcies a la iniciativa de persones voluntàries, el suport de la Diòcesi en la Parròquia de Sant Pere Apóstol, la seu oferida per l’Autoritat Portuària de Castelló i el finançament de l’Ajuntament de Castelló.

 

Des de la seua creació a Castelló han assistit a més de 1.500 marins, la majoria dels quals han fet ús de la furgoneta que Stella Maris –cedida per ITF- per al seu trasllat des dels bucs fins al centre d’acolliment en terra. La seu és un espai on se’ls ofereix informació de serveis públics, comercials, turístics o sanitaris, se’ls facilita el contacte amb els seus familiars i la interacció entre tripulacions. A més, els voluntaris han visitat 75 bucs.

 

Vull rebre les notes de premsa