Comunicació

Notes de prensa

“Romanorum Vita”. Una història de Roma

8 June 2018

Exposición La Caixa en PortCastelló

Viatjar en el temps, conèixer com vivien els homes i les dones d’altres èpoques, i saber quines eren les seues activitats i rituals, ha sigut una fantasia recurrent en la història de la humanitat. L’imperi Romà ha sigut una de les destinacions preferides d’aquest tipus de viatges, un període fascinant que ha inspirat novel·les, pel·lícules i sèries de televisió. Per una part, ens entusiasma la grandesa i opulència de la vida imperial. Per una altra, ens commouen els xicotets detalls que aproximen la vida romana a la nostra pròpia realitat. L’exposició de l’Obra Social «la Caixa», organitzada en col·laboració amb l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, convida els visitants a passejar per una ciutat romana reconstruïda a partir de descripcions literàries i testimonis arqueològics de fa 2.000 anys per a descobrir que els romans no estan tan lluny de nosaltres. Romanorum Vita pretén constituir un nou concepte d’exposició de divulgació històrica pensada per a tots els públics. Trasllada els visitants a un passeig per una ciutat romana poc abans de la destrucció de Pompeia, l’any 79 d.C., en plena època imperial. L’exposició transporta als seus carrers en un dia qualsevol: negocis, importància de l’aigua, olors, formes d’expressió i religiositat popular, entre altres; tot allò que bollia al voltant dels grans escenaris del senat, el fòrum, els teatres i el circ.

________________________________________________________________________

La mostra, organitzada i produïda per l’Obra Social «la Caixa», està comissariada per Isabel Rodá, catedràtica d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Romanorum Vita podrà veure’s a la Plaça de Sète- Port de Castelló de la Plana, del 7 de juny al 6 de juliol de 2018.

________________________________________________________________________

L’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; el president de l’Autoritat Portuària, Francisco Toledo; la directora Comercial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Beatriz Alventosa; i la comissària de la mostra, Isabel Rodá; han inaugurat avui l’exposició Romanorum Vita. Una història de Roma.

L’Obra Social «la Caixa», en col·laboració amb l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, presenten una exposició de divulgació històrica que pretén explicar, com mai s’ha fet fins ara, com es vivia en les ciutats romanes. Es tracta d’una mostra itinerant que convidarà els visitants a mirar, olorar, escoltar i, en definitiva, a viure unes hores com ho feien els romans. Per a això, s’ha recreat un fragment d’una ciutat romana en plena època imperial, al segle I d. C. Per a realitzar aquesta reconstrucció, els comissaris s’han basat en les descripcions literàries i els testimonis arqueològics de fa 2.000 anys per a reproduir, a tamany real, alguns dels diferents espais que formaven la ciutat.

Des de fa anys, els arqueòlegs i historiadors dediquen especial atenció a reconstruir la vida quotidiana dels pobles antics. Troballes arqueològiques i textos literaris ens permeten saber amb molta exactitud com s’organitzaven les ciutats i com eren les persones que vivien en elles. Però fins i tot en el cas de les ciutats romanes més ben conservades, com per exemple Pompeia, es fa difícil imaginar l’activitat que es vivia als seus carrers: negocis, olors, formes d’expressió, religiositat popular, tot allò que bollia al voltant dels grans escenaris del senat, el fòrum, els teatres i el circ.

Sota allò que coneixem com a imperi Romà es troba un conjunt de ciutats connectades per vies terrestres i marítimes. I un poder central: Roma. Cada ciutat dominava un territori i era, al mateix temps, mercat, nucli administratiu i centre religiós. Comptaven amb extenses quadrícules de carreres ben pavimentats, amb clavegueram i aigua corrent. Com les actuals ciutats, les ciutats romanes també sofrien els efectes de la pressió demogràfica i l’especulació del sòl, aspectes que s’explicaran i es podran veure a la mostra.

A Romanorum Vita els visitants descobriran que, als carrers, artesans i comerciants desenvolupaven tot tipus d’activitats, i com aquestes s’omplien de gent. Passejant per un carrer qualsevol o per davant del fòrum d’una ciutat romana, els espectadors comprovaran com eren les latrines i l’olor que desprenien. O com eren les comerços i que ja existia el que podríem considerar com el precedent dels locals de menjar ràpid.

A la mostra s’ha fet un ús innovador de distints elements –des de la inclusió de sorolls i olors característics de l’època fins a la interacció entre l’espai escenogràfic i un gran audiovisual- per a aconseguir que els espectadors es submergisquen en la ciutat i descobrisquen les seues similituds amb la vida quotidiana actual. Un d’aquests es projecta sobre la façana de la domus, de 12 metres d’amplària, i en el qual es poden veure els personatges clau de la ciutat romana gràcies a un rodatge realitzat amb més de 30 figurants.

La mostra, de 400 metres quadrats, dóna la benvinguda als visitants en una ciutat arquetípica de l’imperi Romà i presenta un dia qualsevol d’aquesta ciutat, vint-i-quatre hores en les quals descobriran com era la vida al carrer i a l’interior d’una casa d’una família que podríem considerar de classe mitja alta.

L’Obra Social “la Caixa”, amb la seua voluntat d’apropar l’exposició a tots els públics, també ha preparat innovadors recursos d’accessibilitat per a persones amb deficiències visuals, com són una audiodescripció i una guia en llenguatge braille.

Els romans, molt a prop de nosaltres

 Establir paral·lelismes entre les ciutats romanes i les ciutats actuals és un altre dels objectius de la mostra. En la ciutat romana, per exemple, l’activitat no cessava ni un instant, especialment després de què un edicte de Juli Cèsar prohibira la circulació de carros i animals durant el dia per a evitar accidents. Així, de dia els carrers eren més segurs, però el soroll nocturn augmentava extraordinàriament. No era fàcil dormir en una ciutat romana.

També s’explica a l’exposició com s’establien les relacions socials entre ciutadans de distintes classes. A les ciutats romanes, rics i pobres vivien mesclats. Tot el món compartia les incomoditats d’una ciutat superpoblada: sorolls, olors i ocupació de les voreres per artesans i botiguers.

L’exposició detalla altres elements importants a la vida pública com poden ser la política i la religió. Els carrers eren , en aquest sentit, espais de convivència i espais religiosos. Als cantons existien xicotets altars dedicats a les divinitats protectores del barri i els seus veïns. Quan s’apropaven les eleccions, les empreses de publicitat electoral donaven a conèixer als candidats: pintaven el seu nom a les parets, proclamaven les seues virtuts i contractaven persones perquè demanaren el vot als ciutadans.

Per últim, els visitants de Romanorum Vita podran entrar a amagades en una casa típica de la classe mitja alta romana, passejar per les seues diferents estàncies i descobrir la seua distribució, la decoració utilitzada, els vius colors amb els quals pintaven les parets, etc.

Romanorum Vita, molt més que una exposició a la xarxa

Romanorum Vita també és innovadora fora de l’exposició física i aprofita els recursos de la xarxa. En aquest sentit, s’ha preparat una completa presència en línia que, de forma paral·lela i complementària, aporta una experiència visual enriquidora als visitants.

El projecte en línia, accessible des de www.romanorumvita.com i www.laCaixa.es/ObraSocial, permet als usuaris de la xarxa conèixer l’exposició gràcies a la visita virtual, que contempla elements creats expressament per a la presència de Romanorum Vita a la xarxa, com per exemple la inclusió de veus romanes que descobriran situacions quotidianes de la vida romana en forma d’àudio o la descripció de les obres històriques en les quals està basat el projecte expositiu. També existix un catàleg digital i l’explicació de com s’ha realitzat l’exposició a partir de vídeos que mostren el rodatge amb els actors, entre altres.

Per una altra part, s’han creat diversos contingut didàctics per a reforçar el caràcter divulgatiu de la mostra. S’ha posat en marxa un blog destinat al públic en general, però també i molt especialment per al públic escolar i familiar, que inclou recomanacions per a abans i després de la visita, i que és actualitzat al seu pas per les diferents ciutats que visita la mostra. També s’utilitzen algunes de les possibilitats de les xarxes socials per a la dinamització dels continguts i la difusió de l’exposició, especialment entre el públic més jove.

 

Romanorum Vita.

Una història de Roma

Del 7 de juny al 6 de juliol de 2018

Plaça de Sète

Port de Castelló de la Plana

 

Horari:

De dilluns a divendres, de 12.30 a 14h i de 17 a 21h

Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a14h i de 17 a 21h

Horari d’estiu:

D’11 a 14h i de 17 a 23h

 

Visites grups escolars i altres col·lectius:

De dilluns a divendres, de 9.15 a 12.15 i de 15 a 16.30h

Cita prèvia al telèfon 902 906 666

 

Entrada gratuïta. Passis cada 15 minuts

Últim passi 30 minuts abans del tancament.

Aforament màxim: 25 persones per passi.

 

Servei d’Informació Obra Social “la Caixa”

Tel. 900 22 30 40

info@fundacionlacaixa.org

 

 

Vull rebre les notes de premsa