Comunicació

Notes de prensa

L´Estudi de Demanda “constata la viabilitat i la necessitat de l´Estació Intermodalde Castelló

17 October 2018

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat avui l’Estudi de Demanda de l’Estació Intermodal de Castelló, encarregat per la Generalitat a l’Autoritat Portuària, i que constata “la viabilitat i la necessitat” d’aquesta infraestructura.

En la presentació, que ha realitzat al costat del president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, la directora de PortCastelló, Ana Ulloa, el director general d’Obres Públiques Carlos Domingo i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la consellera ha destacat la importància d’aquesta estació per a superar la “manca que té la província de Castelló per la falta d’una infraestructura ferroviària de mercaderies”. Perquè, segons ha recordat, aquest territori va exportar en 2016 per carretera 3,4 milions de tones a la resta d’Europa i “una bona part d’aquestes mercaderies podrien distribuir-se per ferrocarril si es disposara d’estació i xarxa ferroviària adequades, amb els beneficis mediambientals que també suposen”.

L’Estació Intermodal de Castelló suposarà una inversió de l’Autoritat Portuària de 20 milions, ocuparà una superfície de 30 hectàrees, disposarà d’ample mixt UIC i ibèric, amb vies de càrrega/descarrega de 750 metres electrificades, i es configura com una terminal de connexió directa en tots dos sentits.

La consellera ha anunciat que les dades de l’Estudi de Demanda mostren que es podria arribar a obtenir una quota de ferrocarril d’entre 40 i 102 trens a la setmana. El que suposarà una millora per a “la competitivitat de l’economia valenciana”, ja que, ha indicat, la Generalitat està compromesa a potenciar la intermodalidad perquè la quota espanyola de ferrocarril i fluvial se situa en un 5,4% mentre que la mitjana dels 28 països de la Unió Europea està en un 23,6%.

 

La terminal intermodal al costat del port

Com ha recordat Salvador, des del primer moment la Generalitat ha treballat per a superar aquesta “barrera” després de més de 10 anys on “l’antic govern no havia fet res per a complir amb l’Estratègia Logística”. Per açò, la conselleria va encarregar un estudi tècnic que va determinar que la millor ubicació era la de Castelló.

Ara, una vegada realitzat l’Estudi de Demanda, s’ha encarregat ja un Estudi Funcional, que “permetrà dimensionar adequadament les infraestructures de l’estació a la demanda prevista”, i quan concloga l’Autoritat Portuària ja podrà encarregar el projecte constructiu amb l’objectiu de licitar a la fi de 2019 l’obra de l’estació intermodal”.

No obstant açò, la consellera ha advertit que la terminal “no és suficient sense una millora de les infraestructures ferroviàries en el conjunt de la Comunitat Valenciana i a Espanya”. Per açò, ha reclamat una vegada més al Govern central que “execute el Corredor Mediterrani en ample internacional entre Castelló i Tarragona així com les millores necessàries per al Corredor Cantàbric-Mediterrani perquè puguen circular els trens de 750 metres, augmentar la velocitat, electrificar les vies o disminuir els pendents d’alguns trams”.

Per la seua banda, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha remarcat que “l’estació intermodal permetrà superar una important manca de la província de Castelló i aportarà competitivitat i creixement a l’economia castellonenca”.

Francisco Toledo ha afirmat que la intermodal suposarà atraure més empreses interessades a operar en el port de Castelló, que actualment ocupa el cinquè lloc en el rànquing del sistema portuari espanyol en tràfic de import-export, i el quart en granels sòlids. “Disposar d’una connexió ferroviària ens permetrà atraure més importacions i convertir-nos en port de referència dels granels sòlids”.

El president de l’Autoritat Portuària ha informat que les principals destinacions dels trens que partiran des de l’estació intermodal són Madrid, Andalusia i Catalunya en l’àmbit nacional, i França, Alemanya i Itàlia en l’internacional. Finalment, ha indicat que el nou Pla General d’Ordenació Urbana preveu una reserva d’espai per a futures ampliacions de l’estació intermodal.

Vull rebre les notes de premsa