Comunicació

Notes de prensa

Toledo defén el corredor cantàbric-mediterrani en dues jornadas empresarials

7 November 2017

 

07-11-2017

PortCastelló destinarà 37 milions a millorar la connectivitat del ferrocarril

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, participa avui en dues jornades empresarials a La Rioja i Pamplona, organitzades per la Confederació Empresarial Valenciana, conjuntament amb la Confederació d’Empresaris de Navarra i la Federació d’Empresaris de La Rioja. L’objectiu és reivindicar el corredor cantàbric-mediterrani i la connectivitat del ferrocarril, per a la qual PortCastelló destinarà 37 milions d’euros.

Toledo ha manifestat que “els ports són clau per al tràfic de mercaderies per ferrocarril”. De fet, el 80% de les importacions espanyoles i el 60% de les exportacions es realitzen pels ports, “i gran part d’aquest tipus de tràfic hauria d’arribar o eixir dels ports per ferrocarril”.

“El corredor cantàbric-mediterrani és vital perquè permet enllaçar els recintes portuaris del Cantàbric amb els de la Comunitat Valenciana i ser una alternativa competitiva al transport en vaixell entre ambdues cornises”. A més a més, Francisco Toledo ha recordat que el port de Bilbao i PortCastelló tenen una experiència des de fa anys amb un tren semanal que els enllaça “però ha d’anar per Tarragona, i fer 100 quilòmetres més dels que  faria per Terol, ja que aquesta connexió no té les condicions necessàries”. Per açò, aquest eix és més necessari que mai després d’haver anunciat el Ministeri que Castelló i Tarragona únicament estaran unides per ample internacional, per la qual cosa el tren que tenim amb Bilbao no podrà circular per Tarragona i ho haurà de fer pel cantàbric, així com tots els trens amb ample ibèric”.

Francisco Toledo ha afirmat que els corredors cantàbric-mediterrani i mediterrani són essencials perquè Espanya convergisca a la mitjana europea de transport de mercaderies per ferrocarril. “Ha d’haver una aposta decidida en aquesta matèria i els ports que estem millor posicionats tindrem molt que guanyar, per la qual cosa la nostra opció és que al 2020 siguem un dels ports millors connectats del sistema portuari espanyol”.

Toledo ha informat al fòrum empresarial de les dades que situen PortCastelló al Top 10 dels 46 ports d’interès general i el tercer més rendible. En concret, el port de Castelló ocupa el quart lloc en granels sòlids, cinquè en import/export, setè en granels líquids i contenidors i novè en mercaderia general, la qual cosa reflectix l’alta diversificació del port de Castelló.

El corredor ferroviari cantàbric-mediterrani té una demanda potencial per la línia Saragossa-Terol-Sagunt equivalent a entre 48 i 54 trens setmanals per sentit de circulació, que transportarien un volum de mercaderies d’un milió de tones i 100.000 TEUs a l’any. Aquestes xifres són una estimació d’un estudi promogut per la patronal valenciana CEV amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària de València i Castelló. En concret, “un corredor cantàbric-mediterrani en condicions permetrà a PortCastelló connectar per ferrocarril amb la plataforma logística de Saragossa, la principal d’Espanya, així com la cornisa cantàbrica, captar més tràfics d’importació i exportació i augmentar el trànsit de la futura estació intermodal”, ha manifestat Francisco Toledo.

 

Vull rebre les notes de premsa