Comunicació
Comunicació
Notes de prensa
30-10-2017
L’Autoritat Portuària organitza una exposició a l’Edifici Morú sobre els cent anys d’història del Far del Moll de Costa
Fotografies inèdites, plànols del segle passat, llibres, inventaris, manuscrits i també instruments de senyalització marítima formen part de l’exposició “Cent anys de llum” que l’Autoritat Portuària de Castelló inaugurarà el pròxim dijous 2 de novembre per a commemorar els cent anys del far del Moll de Costa.
Una exposició única que reunix per primera vegada material i documentació que conserva l’arxiu de l’Autoritat Portuària i que veurà la llum per a mostrar als veïns de Castelló la història del far.
Els interessats que desitgen passejar per la seua història podran contemplar, per exemple, el projecte original del far al morrot del Dic de Llevant, de 1915, elaborat per l’enginyer-director de la Junta d’Obres del Port de Castelló, José Serrano. El projecte inicial va sofrir posteriors modificacions, una d’elles per a dotar el far d’un focus lluminós que s’elevara 15,60 metres sobre el nivell del mar, la qual cosa proporcionava un abast de 13 milles.
El visitant també podrà contemplar pressupostos originals, com el que va ser necessari per a repassar les averies produïdes al morrot del Dic de Llevant per un temporal al 1926. Van ser necessàries 9.639,63 pessetes.
Els llibres de diari de servei, de consums, d’ordres, de comptes, de registre de comunicacions també integren aquesta exposició, així com fulls d’anotacions meteorològiques.
Per últim, s’han inclòs en l’exposició fotografies inèdites, com la que mostra la construcció del far amb material procedent de la pedrera de “l’Abeller” de Borriol.
També s’exposen instruments com per exemple un canviador de bombetes, resplendors per a regular l’emissió de les ràfegues de llum, una taula des de la qual es dissenyaven els plànols o instruments de topografia.
Tot l’equipament necessari per a aquest far es va construir a Espanya, excepte l’òptica. Va ser el primer far en el qual es va donar aquesta circumstància. L’empresa fabricant va ser La Maquinista Valenciana.
Les primeres proves d’encesa es van realitzar el 16 de juliol de 1917 i pocs dies després entrava en funcionament el far. El personal assignat al mateix va passar a formar part de la plantilla de la Junta. El primer farer que es va veure en tal circumstància va ser Francisco Alegre Fabregat. Posteriorment, al gener de 1922, el far va estrenar energia elèctrica amb un abast lluminós de 17 milles.
I des de llavors, fins ara, fins a complir “Cent anys de llum”. La mostra rendirà homenatge a tots els farers – la relació nominal dels quals s’ha rescatat dels arxius de l’Autoritat Portuària de Castelló- i que van desenvolupar el seu treball en condicions molt dures, com és el cas dels destinats al far de Columbretes.
L’exposició ha estat coordinada per Gerard Llansola i Carmen Esteve, de l’Autoritat Portuària de Castelló, i romandrà oberta a l’Edifici Morú des del 2 al 30 de novembre. Horari: Dilluns a Divendres: 17:00 a 21:00 hores. Caps de setmana i festius: 12:00 a 14:00 i 17:00 a 21:00 hores.