Comunicació

Notes de prensa

Propeller Castelló analitza els plans de prevenció de delictes a les empreses

18 April 2016

25-04-2016

L’Autoritat Portuària de Castelló treballa per implementar un decàleg de transparència i codi de bon govern

Propeller Club Castelló, associació que agrupa les principals empreses i professionals de l’àmbit portuari, logístic, comerç exterior i de la comunitat portuària castellonenca, ha celebrat un dels seus tradicionals col·loquis per analitzar i debatre els canvis introduïts al Codi Penal sobre les responsabilitats penals de les persones jurídiques i que ha suscitat no pocs dubtes entre el sector empresarial.

En esta ocasió la xerrada ha estat a càrrec de Pedro Carrasco Jiménez, doctor en Dret, especialitzat en Dret Penal, i soci fundador del bufet Carrasco Abogados.

L’expert s’ha referit durant la trobada a la reforma del Codi Penal que “introduïx la responsabilitat penal de les empreses com a persones jurídiques i que afecta no només als delictes que es cometen al si de la seua organització, sinó també als que puguen cometre tercers com proveïdors, subcontractes o autònoms que presten els seus serveis a les companyies”.

Carrasco va expressar que les conseqüències penals van “ des de la multa, la dissolució, la suspensió de l’activitat, la clausura de locals, fins a la prohibició de realització d’alguna activitat, inhabilitació per a obtenció de beneficis legals o la intervenció judicial”. Carrasco Jiménez ha assenyalat que per evitar responsabilitats penals, caldria que les companyies disposaren de plans de prevenció del delicte i exigir-ho per contracte a tercers amb els quals treballen.

L’expert ha recordat que els sectors logístics i del transport són considerats d’alt risc per l’alta probabilitat de veure’s involucrats en la comissió de delictes.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, que ha participat en la trobada, ha anunciat que la institució “està treballant en implementar un decàleg de transparència, un codi de bon govern i prevenció de conductes delictives, adoptant l’estàndard de ‘Compliance’”.

En aquesta línia, Toledo ha remarcat que el marc jurídic que regula l’administració pública és diferent al de les empreses, però “el bon govern i l’ètica exigix també als administradors que apliquem qualsevol mesura que aposte per una gestió transparent i que amb açò donem exemple.”

Vull rebre les notes de premsa