Comunicació

Notes de prensa

PortCastelló marca com a objectius invertir en infraestructures i consolidar-se com a port competitiu

25 January 2016

22-01-2016

El recinte portuari tanca 2015 batent els seus propis rècords en el tràfic de tot tipus de mercaderies i supera la barrera de les 16 tones mogudes.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha presentat avui el balanç del tràfic portuari del 2015 acompanyat pel director del port, Roberto Arzo. Un 2015 que el recinte portuari tanca batent el seu propi rècord amb un total de 16.444.769 tones de mercaderies mogudes, la qual cosa suposa un increment d’un 5,48 per cent respecte a l’any anterior. Unes dades que superen les previsions establides al Pla d’Empresa.

El creixement del tràfic es produeix en tots els segments; granels sòlids, líquids, mercaderia general i contenidors i consolida a PortCastelló al Top-10 dels ports espanyols, ha ressaltat Francisco Toledo. Rússia, Turquia, Ucraïna i Nigèria es posicionen, en aquest ordre, com els principals països d’origen i destinació.

El balanç del 2015 reflecteix una altra dada rellevant, i és l’augment de tràfic en aigües abrigades, situant-se quasi al 80 per cent. Açò és degut a la posada en marxa del moll de granels líquids. A més a més, en els últims cinc anys s’ha doblat el tràfic tauleller des del port, que en l’actualitat es situa als 1,8 milions de tones. El 46 per cent dels taulells de la província ixen per Castelló, aquest fet unit a que entren més del 90% de les importacions de matèria primera converteixen a Castelló en el port de la ceràmica.

Les xifres del 2015 permeteixen a l’Autoritat Portuària afrontar el futur amb “optimisme però sense autocomplaença”, ha dit Toledo. Entre els principals objectius, Toledo es marca la millora de la competitivitat, la reestructuració del deute, la planificació de noves inversions i la millora dels aspectes mediambientals. “El port ha de ser el millor veí del Grau”, ha manifestat. “Estem ja estudiant projectes per ser més sostenibles i minimitzar l’impacte del recinte, com ara pantalles protectores”.

Pel que fa a infraestructures, l’Autoritat Portuària s’ha referit als accessos ferroviaris com a vitals. Un projecte que actualment es troba pendent de l’adjudicació per part d’Adif (l’administrador de les infraestructures ferroviàries). També ha destacat la connexió per tren entre les dues dàrsenes pressupostat en 17 milions d’euros i que serà una realitat al 2018. A més a més, PortCastelló escometrà en els pròxims anys la construcció d’un nou atracament per a granels líquids i la urbanització de la dàrsena sud per atraure nous inversors. Com a projecte d’envergadura, Francisco Toledo ha indicat el trasllat del tràfic del camp de boies a aigües abrigades “de la mà de BP”.

Algunes d’aquestes iniciatives podran desenvolupar-se gràcies a la reestructuració del deute, que durant l’any passat es va aconseguir reduir de 78 a 68 milions d’euros. “La millor inversió possible és tindre marge per desenvolupar projectes, i per tant generar treball i oportunitats”, ha afirmat Francisco Toledo.

Vull rebre les notes de premsa